Vijesti

Krešimir Renzo Prosoli: Neka najbolji pobijede!

S izvršnim direktorom Real grupe razgovarali smo o izazovima pri izlasku na strano tržište, radu na integriranim kampanjama i zašto je važno prijavljivati na natjecanja.

Real grupa je full service agencija unutar koje posluje nekoliko različitih divizija. Kakva su vaša iskustva s radom na integriranim kampanjama? Koje biste prednosti izdvojili u kontekstu integrirane komunikacije?

Kao full service agencija, osiguravamo klijentima cjelovitu uslugu tržišnog komuniciranja i medijska rješenja uključuju integriran pristup. U današnje vrijeme, uz kreativnu i pametno osmišljenu, jasnu i zanimljivu poruku, bitno je pronaći najbolji način kako doći do potencijalnih kupaca ili korisnika koji su neprestano u pokretu i nemaju puno vremena. Najbolji način je upravo integrirana kampanja i njene prednosti su u sinergijskom učinku takvog pristupa. Klijentu je takva medijska i kreativna strategija isplativija budući da su takve oglašivačke kampanje učinkovitije. Naše najuspješnije kampanje za koje smo i dobili nagrade za učinkovitost u oglašavanju su upravo integrirane kampanje.

Zahvaljujući kampanjama za Kraš i Zagrebačku banku, s Dana komunikacija ove godine vratili ste se s dvije nagrade za efikasnost u oglašavanju. Što biste izdvojili kao ključni segment efikasne komunikacije?

Nagrade su potvrda uspješnog rada cijelog tima u osmišljavanju i realiziranju integriranih kampanja. Ono što bih istaknuo kao ključan segment efikasne komunikacije je tim. Efikasna komunikacija rezultat je rada vrhunskih profesionalaca koji zajednički rade na osmišljavanju kreativnih medijskih rješenja. Tim je ključan prilikom izrade komunikacijskih strategija koje ispunjavaju zacrtane ciljeve klijenata. Sretni smo što se možemo pohvaliti kontinuiranim rastom, ne samo broja klijenata, nego proporcionalno tome raste naš tim takvih profesionalaca. Uz to, oformili smo izuzetno jak digitalni tim koji svojim inovativnim medijskim pristupom klijentima ulijeva dodatno povjerenje jer uz znanje i iskustvo, radimo neprestano na osiguravanju dodatne vrijednosti za naše klijente. S porastom njihovih potreba, rastemo i mi kako bismo odgovorili na sve zahtjeve konkurentnog tržišna i okruženja u kojem poslujemo i kako bismo bili inline s trendovima u marketingu i komunikacijama. Rastemo zajedno s našim klijentima, a naš odnos je više od suradnje budući da gradimo partnerski odnos 24/7 kroz sve izazove koje naši klijenti imaju. Upravo takav odnos omogućava nam velike uspjehe i preporuka je za budućnost.

Radite i na inozemnom tržištu, a upravo se kampanja Lansiranje Lidla u Litvi našla u TOP25 projekata BalCannesa 2016. Što vam je bio najveći izazov pri izlasku na strano tržite, ali i pri radu na ovom projektu?

Ulazak na strano tržište možda je i najveći projekt za klijente jer je sve novo i potrebno je ostaviti dobar prvi dojam, koji nekada čak zna biti i presudan. Raditi na takvom projektu izuzetan je izazov i jako nam je drago što smo dio takve velike priče. Uspjeli smo i nadmašili sva naša očekivanja tako da je kampanja „Lansiranje Lidla u Litvi“ jedna od naših najuspješnijih kampanja ikada. Nakon kampanje za dolazak Lidla na litvansko tržište, u kojoj glavnu ulogu ima legendarni košarkaš Arvydas Sabonis, za Litvu smo radili Lidlovu kampanju „Svježina“ i posebno smo ponosni jer se cijelo snimanje odvijalo u Hrvatskoj, a na kampanji je radio tim probranih kreativnih stručnjaka. Izazov nam je svako novo tržište, a pošto radimo na sedam različitih tržišta imamo dovoljno iskustva i znanja da se prilagodimo svim specifičnostima novih tržišta, kao i ovakvih projekata.

Kad smo već kod inozemnih projekata, ove godine BalCanneskog lava odnijet će i najbolji projekt za inozemno tržište. Imate li kojeg asa u rukavu?

Neka najbolji pobijede. Mada su nagrade lijepa potvrda našeg truda i rada, uvijek nam je bitno da s klijentom održavamo partnerski odnos kroz sve njihove izazove i da klijenti redovito s kampanjama na kojima radimo ostvaruju svoje visoko postavljene ciljeve.

Pamtite li kakav savjet vezan uz prijave na natjecanja, a koji bi mogle primijeniti agencije koje još uvijek nisu prijavile na BalCannes?

Bitno je prijavljivati se na natjecanja i održavati taj kontinuitet, raditi na tome da se potiče taj natjecateljski duh jer je konkurencija uvijek dobra prilika da istražimo svoje mogućnosti i kapacitete. Upravo zato bih svima uvijek preporučio prijave na natjecanja, pogotovo manjim agencijama jer ih to može dodatno motivirati u početnoj fazi razvoja.

S kojim projektima je Real grupa ušla u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/real-grupa/.