Pravilnik

DOWNLOAD BALCANNES PRAVILNIKA 2018

Prijavite se na BalCannes i osvojite Cannes!

Otvorene su prijave za BalCannes – natjecanje na kojem imate jedinstvenu priliku prezentirati svoj rad klijentima iz osam zemalja regije te im pokazati svoje najbolje projekte. Svih 25 dobitnika kući će ponijeti nagrade BalCannesa, dio vas i posebne nagrade žirija poput one za najbolji projekt prema mišljenju klijenata, a projekt najbolje agencije BalCannesa poslat ćemo na Cannes Lions 2019. natjecanje!

O nagrađenima će odlučivati žiri sastavljen od 25 predstavnika klijenata, agencija i novinara iz nekoliko zemalja regije. Budući da se na tržištu upravo sinergijom klijenata, agencija i medija postižu najbolji rezultati, od žirija iskusnih profesionalaca očekujemo najkvalitetniju selekciju top projekata na BalCannesu.

Uz to, BalCannes je jedino natjecanje na kojem možete iz prve ruke saznati kako o vašim projektima razmišlja svaki od tri sastava žirija zasebno – klijenti, agencije i mediji.

Natječite se s vašim malim projektima ili velikim kampanjama; s vašim domaćim projektima, ali i onima za strana tržišta, jer na BalCannesu nagrađujemo najbolji projekt za inozemno tržište, kao i najbolji projekt realiziran na regionalnom tržištu, a možda baš vaš bude taj koji će nakon BalCannesa osvojiti i Cannes!

Prijave su otvorene do 1. 9. 2018., a više informacija o prijavi i selekcijskom procesu saznajte u nastavku.

Zašto se prijaviti?

 • Predstavite se klijentima

Tijekom godina, regionalni agencijski direktori, kreativci i brojni sudionici prepoznali su BalCannes kao platformu koja agencijama pruža priliku da se predstave velikom broju oglašivača, potencijalnih klijenata i medija.

 • Osvojite Cannes

Najbolja agencija BalCannesa dobit će priliku natjecati se sa svojim projektom na Cannes Lions 2019. – najpoznatijem međunarodnom festivalu kreativnosti.

 • Budite jedna od najboljih agencija u regiji

BalCannes se kroz godine pozicionirao kao mjesto na kojem vašem poslovanju priznanje čitave regije dodjeljuju predstavnici cijele struke i kao projekt koji na regionalnom nivou njeguje specifičnosti tržišta i njegovih potrošača.

 • Saznajte kako na vaše projekte gledaju klijenti, kako agencije, a kako mediji

Samo na BalCannesu, jedinstveni koncept natjecanja vam omogućuje uvid u zasebna mišljenja različitih predstavnika struke; klijenata, agencija i novinara.

 • Postanite dio BalCannes Yellow Pages baze

Svi prijavljeni projekti postaju dijelom BalCannes Yellow Pages, online baze reklamnih agencija koje tijekom cijele godine služe kao koristan alat oglašivačima koji su u potrazi za novim poslovnim partnerima.

Prijava

Prijave su otvorene za sve zainteresirane agencije iz regije. Projekti se prijavljuju u obliku video sažetka trajanja do tri (3) minute (format mp4, min. res. 1280 x 720, max. 170 MB) u kojem je potrebno prikazati kreativne materijale, u kratkim crtama opisati postavljeni izazov, tržišni kontekst, odabrano rješenje i postignute rezultate. U online prijavi potrebno je uploadati glavni vizual projekta kojeg organizator može koristiti u promotivne svrhe ako projekt bude među odabranima. Potrebno je navesti sve glavne partnere koji su pridonijeli uspjehu projekta, što uključuje naziv tvrtke klijenta, primarne i eventualno sekundarne agencije pa i individualna priznanja te sve autore koji su najviše pridonijeli uspjehu kampanje, koji će kao takvi biti navedeni na BalCannes Yellow Pages stranicama.

Na BalCannesu mogu sudjelovati projekti realizirani u periodu od 1. 5. 2017. do 1. 9. 2018. (bitno je da su projekti u tom periodu bili makar dijelom prikazivani). Prijavni period otvoren je do 1. 9. 2018., a projekti se mogu prijaviti na matičnom ili engleskom jeziku. Po potrebi mogu biti korišteni i titlovi.

Kako biste mogli prijaviti što više radova i biti konkurentniji, za vaše prijave vrijede posebne opcije 4 + 1 gratis i 7 + 3 gratis. To znači da za četiri prijavljena projekta, još jedan (dodatni) možete prijaviti besplatno, a za sedam prijavljenih projekata, ne plaćate iduće tri prijave.

Moguće je prijaviti sve vrste projekata: male projekte ili velike kampanje objavljene više puta u jednom ili više različitih medija, u jednoj ili više zemalja. Samo oni projekti koje su klijenti odobrili i koristili, objavili i provodili u kvalifikacijskom periodu, mogu biti prijavljeni na BalCannes, a prijavitelj samom prijavom projekta potvrđuje da su zadovoljeni svi uvjeti iz ovog pravilnika. Projekte koji su se na BalCannesu već natjecali, nije moguće prijaviti ponovno.

Prijavljeni projekti neće biti podijeljeni po kategorijama te iste neće imati nikakav utjecaj na odabir. Iznimno, u online prijavnici prijavitelj treba posebno označiti je li projekt kreiran za inozemno tržište ili je realiziran na najmanje tri tržišta u regiji, budući da će samo u tom slučaju projekti konkurirati za nagrade za najbolji projekt na inozemnom tržištu ili za najbolji projekt na regionalnom tržištu. Projekti kreirani i realizirani primarno na stranom tržištu izvan BalCannes regije mogu konkurirati za najbolji projekt za inozemno tržište, dok projekti realizirani na najmanje tri tržišta u regiji na način da, prema kriterijima struke, u formatu i količini nesumnjivo predstavljaju stvarnu tržišnu aktivnost utemeljenu na poslovnim interesima klijenta/naručitelja, mogu konkurirati za najbolji projekt za regionalno tržište. Organizator zadržava pravo rekategorizacije prijavljenih projekata.

Selekcija i žiri

Najboljih 25 projekata regije na BalCannesu ove godine odabire 25 članova žirija, među kojima su predstavnici klijenata (10), agencija (10) i novinara (5) koji prate struku. U žiriju može biti samo jedan predstavnik iste agencije ili agencijske mreže, oglašivača te medija. Kako bi osigurali poštenu selekciju, članovi žirija neće moći glasovati za projekte koji su prijavljeni iz njihovih matičnih zemalja. Dodatno, selekcija će se vršiti online putem.

Ocjene od 1 do 10 dodjeljuju se svim projektima prema trima osnovnima kriterijima:

 1. Originalnost kreativne ideje
 2. Kvaliteta njezine izvedbe
 3. Tržišna relevantnost (rezultati, uspjeh na tržištu)

Po završetku online žiriranja, organizator zbraja ukupni broj bodova za svaki projekt, a ocjene se zaokružuju na dvije decimale. Najbolje rangiranih 25 projekata koji su prikupili najviše bodova, osvaja BalCannes nagrade i ulazi u izbor 25 najboljih projekata regije, koji će biti prezentirani u programskom dijelu Weekend Media Festivala u udarnom terminu u sklopu petominutne agencijske prezentacije.

Kako bi se osigurala ravnomjerna zastupljenost prijavitelja, među odabranim projektima mogu se naći najviše tri projekta iz iste agencije. Ukoliko ih bude četiri ili više, ti projekti neće ući u top 25 selekciju, već će prednost imati  sljedeći projekti s najvišim brojem bodova.

Prijavitelji će biti informirani o ulasku na BalCannes listu 25 najboljih projekata regije po završetku online žiriranja, a najkasnije do 18. 9. 2018., dok će dobitnici BalCannes nagrada biti proglašeni na Weekend Media Festivalu 21. 9. 2018. godine.

Izračun

U konkurenciji za nagradu za najbolju agenciju BalCannesa, uzet će se u obzir bodovi prema top 25 statusu prije primjene pravila o najviše tri projekta iste agencije. Iznimno, prilikom izbora nagrada za najbolji projekt za inozemno tržište i najbolji projekt za regionalno tržište, u obzir ulaze najbolje ocijenjeni projekti koji su ušli u top 25 prije ili nakon primjene pravila o najviše tri projekta iste agencije. To ujedno znači da se te dvije nagrade mogu i ne moraju dodijeliti, ukoliko niti jedan projekt kreiran za regionalno ili inozemno tržište ne uđe u top 25 selekciju.

Posebnim izračunom u kojem se izdvajaju ocjene članova žirija koji dolaze iz redova klijenata dodjeljuje se posebna nagrada najbolje ocijenjenom projektu prema mišljenju  klijenata, a isto vrijedi za odabir najboljeg projekta prema mišljenju članova žirija iz agencija i članova žirija novinara. Iako se za završni odabir 25 najboljih projekata gledaju ocjene svih članova žirija, nakon festivala će biti zanimljivo vidjeti zasebne liste top 25 projekata prema izboru svakog od tri sastava žirija (klijenti, agencije, novinari) prije primjene pravila o maksimalno tri projekta, koje će biti objavljene na web stranicama BalCannesa.

Kao i dosadašnjih godina, svaki član žirija ocjenjuje sve prijavljene projekte, izuzev projekata iz njegove zemlje te projekata s kojima je interesno ili drugačije povezan. Članovi žirija iz redova agencija bit će dodatno izuzeti iz ocjenjivanja projekata koje su prijavile njihove agencije iz drugih država.

Ukoliko neki od prijavljenih projekata nije u skladu s pravilnikom BalCannesa, član žirija može organizatoru dati prijedlog za diskvalifikaciju, nakon čega nastavlja redovno ocjenjivati navedeni projekt. Po završetku žiriranja, organizator će odlučiti o eventualnoj diskvalifikaciji provjerom zadovoljavanja uvjeta prijave.

Nagrade

Žiri BalCannesa izabire 25 najboljih projekata iz regije, a prema rezultatima glasovanja o top 25 projekata, na BalCannesu će biti dodijeljene sljedeće nagrade:

 1. Najbolja BalCannes agencija

Dodjeljuje se agenciji koja sakupi najviše bodova s projektima koji su ušli u top 25 selekciju, prije primjene pravila o max. tri projekta.

 1. Najbolji BalCannes projekt

Dodjeljuje se projektu koji je dobio najviše bodova prilikom ocjenjivanja.

 1. Posebna nagrada žirija klijenata

Nagradu osvaja najbolji projekt prema mišljenju žirija klijenata. Dodjeljuje se projektu koji je tijekom glasovanja top 25 projekata dobio najvišu prosječnu ocjenu članova žirija koji dolaze iz redova klijenata.

 1. Posebna nagrada žirija agencija

Nagradu osvaja najbolji projekt prema mišljenju agencijskog žirija. Dodjeljuje se  projektu koji je tijekom odabira top 25 projekata dobio najvišu prosječnu ocjenu od članova žirija koji dolaze iz redova agencija.

 1. Posebna nagrada žirija novinara

Nagradu osvaja najbolji projekt prema mišljenju žirija novinara koji prate struku. Dodjeljuje se projektu koji je tijekom odabira top 25 projekata dobio najvišu prosječnu ocjenu od članova žirija novinara.

 1. Najbolji projekt za inozemno tržište

Dodjeljuje se najbolje ocijenjenom projektu u top 25 koji je primarno kreiran i realiziran na inozemnim tržištima izvan BalCannes regije.

 1. Najbolji regionalni projekt

Nagrada se dodjeljuje najboljem regionalnom projektu koji je ušao u top 25 s najboljim ukupnim rezultatom, a koji je realiziran na najmanje tri tržišta regije na način da, prema kriterijima struke, u formatu i količini nesumnjivo predstavljaju stvarnu tržišnu aktivnost utemeljenu na poslovnim interesima klijenta/naručitelja.

Svim dobitnicima BalCannes nagrada bit će uručena jedna statua po osvojenoj nagradi (pri čemu je moguće da jedan projekt osvoji više nagrada). Posebne nagrade bit će dodijeljene i plasiranima u top 25 najboljih projekata prema odabiru cjelokupnog sastava žirija.

Dobitniku nagrade za najbolju agenciju BalCannesa, organizator BalCannesa honorirat će trošak prijave jednog projekta na Cannes Lions natjecanje 2019. godine, a koji će odgovarati kvalifikacijskom periodu Cannes Lions 2019. natjecanja te svim njegovim propisanim pravilima koja su dostupna na www.canneslions.com. Prijavu za Cannes priprema prijavitelj, a honorirat će je organizator BalCannesa. Trošak prijave ne uključuje kotizaciju za Cannes Lions festival te putne i smještajne izdatke.

Plaćanje

Po ispunjavanju online prijave u kojoj treba navesti kontakt osobu i podatke o tvrtki uplatitelju, na e-mail adresu navedenu u prijavi primit ćete predračun za uplatu koju je potrebno izvršiti do datuma dospijeća (11. 9. 2018.), kako bi projekt ušao u konkurenciju.

Cijena po prijavljenom projektu iznosi 999 kn (cca. 135 €) + PDV (25 %) za članove HURA, SOZ, IAA, UEPS, AMAC, MAAM i DSOJ udruženja, a za sve ostale iznosi 1.125 kn (cca. 152 €) + PDV (25 %).

Posebne opcije 4 + 1 gratis i 7 + 3 gratis: Za prva 4 projekta prijavljena od strane iste agencije, peti projekt možete prijaviti gratis, a za prvih 7 projekata prijavljenih od strane iste agencije, dodatna 3 projekta se ne honoriraju.

Dodatne kopije glavnih nagrada (lavova) moguće je naručiti nakon festivala po cijeni 1.999 kn (cca. 270 €) + PDV (25 %). Dodatne kopije nagrada top 25 moguće je naručiti uz naknadu od 699 kn (cca. 95 €) + PDV (25 %). Trošak dostave dodatnih nagrade podmiruje naručitelj i nije uključen u cijenu.

Svi prijavitelji BalCannesa ostvaruju poseban popust na kotizaciju za sudjelovanje na Weekend Media Festivalu koja je dostupna po povoljnoj cijeni od 2.300 kn + PDV (ona nije uključena u cijenu prijave na BalCannes).

Uvjeti sudjelovanja

Na BalCannesu mogu sudjelovati sva djela tržišnog komuniciranja koja su:

 • Kreativni proizvod tvrtki registriranih na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije prema narudžbi klijenta.
 • Objavljena više puta u jednom ili više različitih medija, u jednoj ili više zemalja u periodu od 1. 5. 2017. do 1. 9. 2018. na način da, prema kriterijima struke, u formatu i količini nesumnjivo predstavljaju stvarnu tržišnu aktivnost utemeljenu na poslovnim interesima klijenta/naručitelja.
 • Prijavljena na BalCannes uz prethodni pristanak klijenta.
 • Prijavljena u obliku video sažetka trajanja najviše 3 minute, .mp4 formata, min. rezolucije 1280 x 720, max. 170 MB.
 • Pravilno pripremljena u video sažetku koji uključuje kreativne materijale, u kratkim crtama opis postavljenog izazova, tržišni kontekst, kao i postignuto rješenje i dobivene rezultate.
 • Prijavljena na matičnom ili engleskom jeziku, po potrebi opremljena titlovima.
 • Prijavljena na BalCannes u periodu do 1. 9. 2018. godine.
 • Za koje je organizator do propisanog roka (11. 9. 2018.) primio uplatu po važećem cjeniku.
 • Posjeduju odgovarajuća autorska prava i poštuju kodekse prema zakonima matične zemlje.

Samom prijavom projekta na BalCannes, agencija potvrđuje da je dobila odobrenje klijenta za prijavu, da projekt zadovoljava uvjete prijave te da je u potpunosti u skladu s pravilnikom BalCannesa. Primljena prijava smatra se konačnom te se podaci u njoj ne mogu naknadno mijenjati. Prijavom na BalCannes, organizatoru je dan pristanak za objavu prijavljenih projekata u izvornom obliku za sve potrebe projekta. Kontakt podaci i informacije navedene tijekom postupka prijave koristit će se isključivo kako bi se vama proslijedile potrebne informacije koje se odnose na projekt. U slučaju kršenja spomenutih uvjeta sudjelovanja, projekt će biti isključen iz konkurencije, a u slučaju težeg kršenja propisa može biti i do daljnjeg suspendiran od sudjelovanja, a informacija o istom proslijeđena javnostima.

U slučaju pitanja ili nedoumica o postupanju s podacima te ostvarivanja prava koja jamči Opća Uredba o zaštiti podataka (GDPR) slobodno nas kontaktirajte na info@balcannes.com.

Kontakt i informacije

BalCannes organiziraju HURA (Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje) i Weekend Media Festival.

Za sve informacije o BalCannesu posjetite www.balcannes.com ili nas kontaktirajte putem telefona +385 1 581 00 33 i e-maila info@balcannes.com.

DOWNLOAD BALCANNES PRAVILNIKA 2018