News

‘(R)evolucija agencija’ na Weekendu

HURA je u sklopu BalCannes revije na Weekend Media Festivalu organizirala panel sa željom da u fokus stavi suradnju agencija i klijenata kroz razgovor o dosadašnjim modelima suradnje i propitivanje budućnosti.

(R)evolucija agencija bila je tema ovogodišnjeg panela BalCannesa koji se održao u petak, 21. rujna pod vodstvom stručnjaka iz regije – Davora Brukete (Bruketa&Žinić&Grey, Hrvatska), Relje Jovića (I&F McCann Grupa, Srbija), Mitje Tuškeja (Direct Media, Slovenija), Daniela Ackermanna (Degordian, Hrvatska) i Anđelka Trpkovića (Publicis One, Srbija).

Panelisti su, osvrćući se na primjere iz vlastitog rada, pred brojnom publikom u glavnoj dvorani Weekend Media Festivala raspravljali o promjenama u agencijskom poslovanju uzrokovanih napuštanjem tradicionalnih modela. Agencije su u današnjem svijetu mnogo više od samo komunikacijskog alata, a premda se kreativnost i strateško planiranje koje agencije pružaju svojim klijentima pretežito traže u zadnjem koraku razvojnog procesa oglasne kampanje, kreativne agencije se kroz transformaciju tržišta redefiniraju i okreću praksi gdje interveniranje u proizvod postaje jedna od važnih usluga koje pružaju.

Mitja Tuškaj ukazao je na izvrsne rezultate do kojih je dovela suradnja agencije Direct Media i Spara. Projekt na kojem su agencija i klijent zajedno radili gotovo 20 godina čiji je cilj bio vratiti mlade kupce u Spar, rezultirao je porastom mladih kupaca za 50%.

Anđelko Trpković istaknuo je koncept “business dizajna” kao ključan u procesu revolucija agencija. Prema Trpkoviću, business dizajn označava projektiranje biznisa, koji se ostvaruje zajedničkim radom, involviranje. u projekt i dobrim proizvodom vrijednim oglašavanja. U Srbiji je istaknuo projekt Vip NEOgraničeno agencije Publicis One, kojim je ostvaren porast od 300% novih korisnika.

Relja Jović osvrnuo se na projekt u kojemu je agencija McCann Srbija surađivala s Lav pivom. Važan dio plasiranja proizvoda – piva proizvedenog bez kukuruza, točnije kukuruzne krupice – bilo je podudaranje s festivalom piva u Beogradu. Suradnja je rezultirala distribucijom oko 50 tisuća paketa kokica.

Davor Bruketa predstavio je projekt Untouched by light. Istaknuo je da su bliska suradnja agencija i klijenata te interveniranje agencije u sam proizvod doveli do jedinstvenog pristupa, kojim je prikazana briga za proizvod i dramatiziran proces stvaranja vina. Premda će sam proizvod na tržištu biti dostupan tek od 2020., već se na ovaj način obraća publici i gradi iščekivanje.

Nakon angažirane rasprave, panelisti su istaknuli da svi navedeni projekti ne bi bili mogući bez zajedničkog procesa stvaranja u kojemu kontinuirano sudjeluju i agencije i klijenti. Premda primjera u regiji ima mnogo, važno je da se agencije kreću u tom smjeru, tako da klijenti uključuju agencije od samog početka kreiranja proizvoda. Panelisti su također istaknuli fenomenalne rezultate ovih projekata te napomenuli da premda je transformacija uključivanja agencija u kreiranje proizvoda spor proces, važno je da se razvija u pozitivnom smjeru.