Vijesti

BalCannes priča iza projekta: Booktiga Award

Ova je nagrada direktno, posve neposredno povezala dvije strane: onu koja piše i onu koja čita.

Međunarodni festival pročitanih knjiga Booktiga u Poreču svake godine dodjeljuje nagradu za najčitanije hrvatske knjige u Istri. Zadatak je bio kreiranje nagrade autoru.

Knjige nas mijenjaju i oplemenjuju. Zato smo željeli autoru dati nešto posebno: saznanje kako je njegovo djelo utjecalo na živote upravo onih zbog kojih je nagradu i dobio – čitatelja. Pored toga, nova statua ne uklapa se u sliku festivala koji se zalaže za iskorištavanje rabljenog. Stoga je, umjesto klasične nagrade, primjerak nagrađene knjige poslan na jednomjesečno putovanje knjižnicama Istre, uz poziv čitateljima da se komentarom obrate autoru.

Knjiga je naposljetku umotana u posebno dizajniran omot, izrađen u više primjeraka, koji će omatati sva izdanja nagrađenog romana u knjižnicama regije. Kao nagrada, autoru je vraćen primjerak njegove vlastite knjige. U skladu s tematikom festivala, rabljen, išaran, istrošen, ali njemu vredniji no ikada.

O projektu Booktiga Award govore njegovi tvorci, Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori Studio Sonda.

Nit vodilja bila nam je… da se radi o godišnjoj nagradi za najčitanijeg spisatelja/spisateljicu u gradskim knjižnicama Istre. Razmišljali smo o tome što bi autorima uistinu značilo i inspiriralo ih na daljnji rad, a ujedno bilo posebno i publici samoj. To je ipak  nagrada koju dodjeljuju sami čitatelji i zato je autorima uvijek važnija od nagrade književnih kritičara. Znali smo da će im iskrene riječi onih kojima se obraćaju uvijek značiti više od bilo kakve statue ili medalje.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je… ne možemo se sjetiti ni jednog.

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… to što autore motivira i potiče da stvaraju dalje jer imaju prilike iz prve ruke vidjeti koliko njihove riječi utječu na živote njihovih čitatelja. I onda njihov rad stvara nova djela, dopire iznova do čitatelja i sve postaje jedna lijepa, pozitivna zaokružena priča.

A njena posebnost je u… tome što je direktno, posve neposredno povezala dvije strane: onu koja piše i onu koja čita. One su vječno zajedno, ne postoji jedna bez druge, ali prvi put su imale priliku susresti se na ovakav način, “licem u lice”.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… emocije koje izaziva, kod autora, kod čitatelja, kod nas samih…

Kad bismo sada išli ispočetka… mogli bi se samo nadati da će ponovo sve ispasti jednako.

U cijelom procesu naučili smo… da je ljude ustvari lako pokrenuti kada im se da iskrena motivacija. Ispočetka nismo mogli biti sigurni koliko će ih željeti upisati poruke u knjigu, a zapravo je odaziv nadmašio i najoptimističnija očekivanja.

Ono što sigurno niste znali je… sigurno to svi znaju, ali nije naodmet podsjetiti: Najveće stvari su najčešće one najjednostavnije.

Sa BalCannesa smo, osim priznanja, ponijeli još… veliko poštovanje prema nekim od odabranih radova u top 25.

Pogledajte projekte agencije Studio Sonda i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/sonda/.

Izvor: Media Marketing