Vijesti

Zdenka Milanović: Oglašivački žiri je važan korak ka što većoj kolaboraciji između agencije i klijenata

Donosimo intervju s ovogodišnjom predstavnicom makedonskih oglašivača u BalCannes žiriju, Zdenkom Milanović, direktoricom marketinga Skopske pivare u kojoj je odgovorna za komunikaciju brendova Coca-Cola HBC i Heineken.

Nakon višegodišnjeg agencijskog iskustva i vrlo uspješne karijere prešli ste na stranu klijenta. U čijoj se „koži“ osjećate udobnije?

U svakoj koži u kojoj se u tom momentu nalazim, osećam se najbolje moguće. Ne donosim baš „lako“ odluke o promeni, naročito ovako važne odluke i zato kad se desi promena, ona je izraz potpune spremnosti za novo iskustvo. Pored toga, moje prethodno iskustvo je podrazumevalo jaku stratešku ulogu i uključenost u poslovnu strategiju klijenata, što se sada prirodno produbljava.

BalCannes će prvi u regiji imati žiri sastavljen isključivo od oglašivača. Kako vam se to čini? Oglašivači su, zapravo, uvijek prvi žiri kada prihvaćaju ili odbacuju neku kreativnu ideju.

Odlična ideja i važan korak ka što većoj kolaboraciji i timskom radu između agencije i klijenata koja treba da uklanja ustaljene tabue nerazumevanja kreativnosti ili poslovanja.

Na nama kao žiriju leži odgovornost da pokažemo da smo spremni za hrabre ideje koje su utemeljene u dobroj strategiji.

Što će za vas osobno biti najvažnije u ocjenjivanju kvalitete prijavljenih radova?

Relevantnost, originalnost, inovativnost, rezultat.

Već prve godine kada je BalCannes organiziran pružili ste mu snažnu podršku. Kao regionalna direktorica I&F McCanna ishodili ste popriličan broj prijavljenih radova i doveli ste u Rovinj kreativce iz cijele regije.

BalCannes je odličan projekat, strateški kvalitetno postavljen i lično mi je baš drago što se održava i razvija iz godine u godinu. Okupljanje regije, nepretenciozan poziv da se pokažu dobri projekti, dotaknu bitne teme kroz panel diskusije, druženje i razmena ideja neminovno su dali momentalan odaziv sa strane agencije regionalnog lidera koji sam tada predstavljala.

Kako vidite doprinos BalCannesa razvoju kreativnosti u regionalnom oglašavanju?

BalCannes od uloge prvenstveno integratora kreativne industrije regiona ima potpuni kredibilitet da preuzme i ulogu inicijatora raznih područja daljeg razvoja industrije – kreativne radionice za najbolje mlade kreativce, namenski formirani regionalni timovi za namenske projekte, edukacija kroz izdavaštvo i sl.

Žiri čine direktori marketinga kompanija koje su lideri u kreativnom oglašavanju na svojim tržištima. Druženje s kolegama i žiriranje će vam sigurno pružiti novo iskustvo. Veselite li mu se?

Jedva čekam :)

Intervju preuzet s portala Media Marketing (link), razgovarao Ekrem Dupanović.