Vijesti

BalCannes priča iza projekta: One book for peace

One Book for Peace, agencije New Moment New Ideas Company Y&R, najbolji je prošlogodišnji projekt prema mišljenju agencijskog žirija. O njemu smo popričali s Jasminom Nikolić, Client Service Direktoricom, koja nam je otkrila kako je knjiga privukla pažnju čak i britanske premijerke Therese May! Što je još Jasmina s nama podijelila o ovom višestruko nagrađivanom projektu, saznajte u nastavku.

Do ideje smo došli… na regionalnom New Moment tim bildingu OHRIDEA, neposredno nakon osvajanja Titanijumskog lava 2013. godine. Pošto smo tog prvog lava osvojili za projekat naše makedonske agencije “Zajednička molitva”, nastavili smo da razmišljamo šta još možemo da učinimo da se širi PORUKA MIRA. Par godina kasnije, pojavio se idealan klijent i tako su naša ranija razmišljanja oživela u ideji “One Book for Peace”, koja je do sada osvojila čak 7 Kanskih lavova.

Nit vodilja bila nam je… da ima mnogo više onoga što nas spaja od onoga što nas razdvaja. “Jedna knjiga za mir” okuplja učenja iz svetih knjiga Biblije i Kurana, pokazujući uporednim predstavljanjem koliko su poruke svetih knjiga slične. Isticanjem sličnosti, svrha ove knjige je da oživi dijalog između religija i podstakne razgovor između običnih ljudi.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je… osetljivost teme. Zato smo angažovali stručnjaka za komparativnu teologiju Mirnesa Kovača, i dva teologa, jednog za islam i jednog za hrišćanstvo. Oni su bili naši saradnici zahvaljujući kojima smo bili sigurni da nećemo uvrediti nijednog pripadnika bilo koje religije. Takođe, Al Jazeera je prva podržala projekat i dala nam termin za premijerno predstavljanje knjige.

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… to što je knjiga The One postala značajna tema na brojnim globalnim religijskim skupovima i konferencijama od New Yorka, Turske, UAE, Beča i Berlina, što za nju znaju mnogi uticajni ljudi širom sveta, što je traže bilbioteke sa svih kontinenata i što se elektronska verzija knjige downloaduje u ogromnom broju.

A njena posebnost je u… jednostavnosti. Odlučili smo da knjiga bude osnovni medij za prenošenje poruke. Knjiga predstavlja po deset stihova iz Biblije, odnosno ajeta iz Kurana, koji se odnose na deset univerzalnih tema bliskih svim ljudima sveta: jedan Bog, Mir, Pravda, Ljubav, Porodica i susedi, Svetost života, Samilost, Oproštaj, Humanost i Nada.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… globalni uspeh koji je ostvarila.

Kad bismo sada išli ispočetka… sve bismo isto uradili. 🙂

U cijelom procesu naučili smo… nothing is imposible.

Ono što sigurno niste znali je… da je stiglo pismo od britanske premijerke Therese May u kojem se zahvaljuje na poslatoj knjizi.

Osim lava s BalCannesa smo ponijeli još… 7 Cannes Lions, Gold Eurobest, Epica Award, ICCO PR Award za The Best Non-Profit PR Campaign in the world, Golden Drum, 2 zlata na Sempl-u, nekoliko zlata na UEPS-u i specijalno priznanje Društva Srbije za odnose s javnošću.

Pogledajte projekte agencije New Moment New Ideas Company Y&R i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/new-moment-new-ideas-company-yr/.