Vijesti

Jelena Fikuš: Lijepo je biti dio toga i hvala BalCannesu

Je li okruženje velikog grada nužan uvjet za uspjeh? Ne! A imamo i dokaz toga. Imamo ga zapravo već duže vrijeme ali je najnovija pobjeda agencije Studio Sonda na regionalnoj reviji najboljih kampanja BalCannes svakako povod da vas još jednom podsjetimo na ovu činjenicu.

U malenoj Vižinadi kod Poreča (Istra), Studio Sonda gomila nagrade, kojima sada pridodaje i prvu regionalnu nagradu za najbolju kampanju na BalCannes-u, osvojenu kampanjom „Men all over the world are crying“ za Elan skije. O kampanji, BalCannesu i regionalnoj kreativnoj sceni razgovarali smo sa kreativnom direktoricom ovog malog, prodornog i prepoznatljivog studija, Jelenom Fiškuš.

Prva regionalna nagrada BalCannes za najbolju kampanju nije otišla ni u Beograd, ni u Zagreb ni u Ljubljanu, već pravac Vižinada u Studio Sonda. Ponosni?

Jako smo ponosni. U današnje vrijeme suvremenih komunikacija stvarno nema zapreke da se i globalne kampanje rade iz bilo kojeg kutka zemlje, pa tako ni iz našeg mjestašca. To je poruka koju uvijek želimo i praktično odaslati mladim ljudima kada vjeruju isključivo u velike sredine, a pritom zaboravljaju sredinu iz koje dolaze i koja ih određuje. A ona treba nas i mi trebamo nju.

Sa Elanom godinama surađujete i do sada ste za dizajn njihovih skija dobili nekoliko velikih međunarodnih nagrada, a sada i za kampanju. Nekako mi Istra i more ne idu sa skijanjem. Skijate li vi u Sondi uopće?

Ne :) Opet jedan paradoks. Globalna kampanja iz malog mjesta i nagrade za skije i skijanje kreirane od nas koji ne skijamo, više smo morski tipovi. Dokaz da je stvarno sve moguće. Ali eto, premda ne skijamo, u posljednjih 10 godina smo o skijanju načili puno.

Kampanja je zaista odlična. Hoćete li predstaviti kreativnu ideju onima koji je nisu vidjeli?

Kada smo prije nekoliko godina napravili skupa s Elanom projekt Light skiinga i najlakše skije na svijetu, znali smo da imamo dobar proizvod, no u međuvremenu se pojavio problem da mnogi kupci smatraju kako skija koja je toliko lagana, jednostavno ne može imati dovoljno kvalitetan performans. To naravno nije istina, no razmišljali smo kako to pojasniti potencijalnim kupcima. Pored toga (opet paradoks), radi se o isključivo ženskom proizvodu za kojeg prvo moramo uvjeriti ski dealere, a koji su mahom muškarci, da ga uzmu u dućane, a zatim i uvjeriti krajnje kupce u superiornost tehnologije.

Istraživanja s tržišta pokazala su da žene na žalost rijetko dolaze kupiti samostalno skije, već traže podršku muških partnera i prijatelja, prilikom kupovine. I tu smo shvatili da imamo vrhunski proizvod za žene, ali da prvobitno moramo uvjeriti muškarce (dilere, krajnje kupce) u njegovu kvalitetu. I tu smo se dosjetili iskoristiti zbilja renomirane skijaše za promociju ovog, isključivo ženskog proizvoda. Time smo jasno dali do znanja vrijednost tehnološke superiornosti skije. Sigurno je da se primjerice olimpijski pobjednik Christian Mayer ili čovjek koji se spustio prvi s Mount Everesta ikada, Davo Karničar, neće na ovakav način založiti za proizvod koji ih ne oduševljava performansama, odnosno koji nije u skladu s njihovim vrijednostima i poimanjem skijanja. A pritom kampanja simpatično tretira tabu muških osjećaja i edukativna je, jer ruši barijere oko toga kada je muškarcima dozvoljeno plakati a kada nije. Nitko nema pravo procijenjivati tuđe osjećaje. Naravno, kampanja je draga naposlijetku i ženama, približava žensku i mušku populaciju, ujedinjuje ih.

Kako su u Elanu reagirali na nagradu?

Jasno je da su ponosni i da je još jedna lijepa potvrda naše dosadašnje suradnje koja je do sada rezultirala već i nagradama za dizajn i inovaciju (ISPO, XPlus Award), Red dot nagradom, a sada evo i ovom nama zbilja posebnom nagradom za kampanju.

Bili ste u Rovinju i pogledali prezentaciju Top 25 BalCannes kampanja. Kako ocjenjujete regionalnu kreativnost? Bila je to i prilika za upoznavanje, jer za mnoge je Sonda otkrovenje.

Ima stvarno nekoliko odličnih projekata i biti izabran među njima velika je čast. Motivirajuće je vidjeti da se ljudi dobro zabavljaju u svojim kreativnim procesima i da usprkos uvjetima koje često, a to znamo svi, nameću klijenti, uvijek ima prostora za kampanje koje mogu iznenaditi originalnošću, ljepotom i porukom koju odašilju. Lijepo je biti dio toga i hvala BalCannesu.

Intervju preuzet s portala Media Marketing (link), razgovarao Ekrem Dupanović.