Vijesti

Jasmina Nikolić: Afirmacija regionalne kreativne industrije uvjet je za ozbiljniji nastup naših agencija na svjetskim festivalima

S Cannes Lions festivala, New Moment New Ideas vratila se s čak pet nagrada, a o velikom uspjehu agencije i nagrađenom projektu razgovarali smo s Jasminom Nikolić, Client Service direktoricom. Uz to smo saznali kakav je osjećaj stajati na Canneskoj pozornici te dolaze li i po svog BalCanneskog lava.

S festivala u Cannesu vratili ste se s čak pet nagrada. Možemo li očekivati da ćete ove godine ukrotiti i BalCanneskog lava?

Gde je festivala, tu je i neizvesnosti. U Cannesu je ove godine bilo oko 46.000 prijavljenih radova, neverovatna konkurencija iz celog sveta, i dobiti 5 lavova zaista je veliki uspeh. Ostaje da vidimo šta će reći BalCannes 🙂

Ispričajte nam kakav je bio osjećaj stajati na Canneskoj pozornici!

Filmski predivan, sa malo realne strepnje da se ne sapleteš dok izlaziš na scenu.

Zajedno sa Žarkom i Lazarom Sakanom, iskreno sam bila ponosna kada su emitovali naš case video THE ONE prilikom proglašenja za zlato u kategoriji dizajn, a potom nas pozvali na pozornicu uz aplauz 12.000 ljudi u publici. Posle ceremonije, ispred Palaisa su nam prilazili predstavnici medija i kolege iz struke iz celog sveta, i čestitali nam na fantastičnom projektu. Sve u svemu, nesvakidašnje i vrlo zabavno iskustvo.

Cijeli svijet je čuo vašu poruku. Kakve su reakcije u našoj regiji?

Zaista smo oduševljeni reakcijom kolega iz regije, od Ljubljane i Pirana, preko Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, Podgorice, do Skoplja, Sofije i Tirane, svi su se javljali sa iskrenim čestitkama i pozitivnom energijom, ponosni na uspeh koji je ostvarila agencija sa ovih prostora. Mi verujemo da će se naš uspeh pozitivno odraziti na celu regiju i da će doprineti promeni percepcije koju svet ima o kreativnom potencijalu sa ovih prostora.

Jedna od ideja BalCannesa je potaknuti afirmaciju kreativne industrije cijele regije. Što mislite koliko osvajanje međunarodnih nagrada tome pomaže?

Sigurna sam da je afirmacija kreativne industrije regije preduslov za ozbiljniji, snažniji, pa čak i sinergijski nastup naših agencija na svetskim festivalima. Primera radi, u Cannes-u, neka agencija iz Indije ceo svet smatra konkurencijom, ali istovremeno navija da nagrade u što većem broju osvoje agencije iz Indije, bez obzira što su na lokalnom tržištu konkurencija, jer od većeg broja Canneskih lavova koji odu u Indiju, cela struka u toj zemlji ima benefite.

Isto tako, sve agencije iz naše regije koje osvajaju relevantna svetska priznanja time oplemenjuju i naš zajednički regionalni portfolio, osnažuju kreativnu industriju i podstiču klijente da partnerski kreiraju sa svojim agencijama, zajedno teže uspehu i hrabrije istupaju. Takođe, to povećava šanse da ovdašnja kreativnost postane interesantnija drugim tržištima.

Idealne prilike koje podstiču takav trend i inspirišu iskorake su upravo BalCannes i ostali festivali i skupovi u regiji. Zato je važno da se viđamo – razmena iskustava sa međunarodnih festivala pomaže afirmaciji kreativne industrije cele regije, a naše agencije mogu postati igrači u globalnoj ligi.

Koliko vam je BalCannes važan kao alat za proširivanje poslovanja u zemljama regije i kao platforma za predstavljanje klijentima?

New Moment posluje u 9 zemalja regije i nama je regionalne kreativnost jako važna. BalCannes pruža dragocenu priliku da se međusobno čujemo i vidimo, da na svetlo pozornice dođu klijenti, projekti i ideje koje će se lako povezati i možda malo promeniti svet, ili bar regiju, na bolje.

Kategorije u kojima je, između ostalog, nagrađen projekt „One book for peace“ su Print, PR i Radio. Koliko je integrirana komunikacija bila bitan element uspjeha ove kampanje?

Snaga ideje THE ONE upravo leži u činjenici da je sa lakoćom integrisala sve oko sebe. Okupila je timove iz nekoliko zemalja, pa smo na njenom razvoju i implementaciji radili i u New Moment ofisima u Beogradu, Sarajevu i Banja Luci, kao i u Y&R Dubai. Privukla je stručne saradnike na čelu sa Mirnesom Kovačem, teologe i medije. Prirodno je integrisala brojne kanale komunikacije, i nezaustavljivo rasla iz dana u dan.

Najvećim uspehom integrisane komunikacije, pored nagrada, smatram činjenicu da knjiga THE ONE ispunjava svoju novu svrhu – postala je tražen i važan materijal na međureligijskim konvencijama i skupovima u Evropi i svetu. I mi kao agencija i klijent Međureligijsko vijeće u BIH dobijamo upite i zahteve relevantnih institucija, i šaljemo JEDNU KNJIGU ZA MIR na razne adrese širom planete.

S kojim projektima je agencija New Moment New Ideas ušla u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/new-moment-new-ideas-company-yr/.