Vijesti

Jana Savić Rastovac: Prošireni žiri donijet će pravi balans u selekciji

Razgovarali smo s Janom Savić Rastovac, kreativnom direktoricom agencije McCann Beograd koja pozdravlja odluku o proširenju žirija BalCannesa te pritom otkriva što očekuje od suradnje sinergije novinara, klijenata, ali i agencija koje se ove godine žiriju priključuju po prvi put.

Agencije koje posluju u okviru I&F McCann grupe, a među kojima je i McCann Beograd, prošle je godine bila najuspješnija agencijska mreža na BalCannesu s čak šest radova u 25 najboljih projekata. Od vas zasigurno i ove godine možemo očekivati odlične projekte, što nam pripremate?

Ovo je rođendanska godina I&F McCann grupe. Već 20 godina snaga ljudi pokreće dobre stvari i nove horizonte. BalCannes nam je svakako na programu.

Na ovogodišnjem BalCannesu imat ćemo prilike vidjeti izbor najboljih projekata po zasebnom odabiru čak tri sastava žirija. Prošle godine žiri novinara dodijelio je posebnu nagradu vašem projektu Lav Popcorn. Koliko je po vama zanimljivo vidjeti mišljenja različitih skupina stručnjaka iz industrije?

Mišljenje različitih stručnjaka nije samo zanimljivo, već i neophodno. Prošlogodišnja selekcija najboljih radova bila je interesantna, ali i demotivirajuća za mnoge. Mnoge inovativne kampanje nisu se našle u društvu najboljih.
Mislim da je odluka o proširivanju žirija dobra odluka festivala i da će donijeti pravi balans u selektiranju onoga što je važno, a to su kreativnost i efikasnost ruku pod ruku.

Ovog puta žiri će po prvi puta upotpuniti predstavnici agencija. Što mislite kakve će rezultate polučiti takva sinergija te što od nje očekujete?

Mislim da je ova odluka jako dobra i da će različite perspektive i kriteriji gledanja na to što je dobra i uspješna kampanja dati točniji i relevantniji presjek za regiju. Predstavnici agencija ocjenjivat će radove nadam se prije svega po kriteriju inovativnosti, hrabrosti i pomicanja granica u komunikaciji.

Kakvi su vaši dojmovi s prošlogodišnjeg BalCannesa, jeste li očekivali nagradu? Gdje je danas BalCanneski lav?
BalCanneski lav je danas na Terazijama 7-9, zajedno s Kanskim lavom i ostalim zvjerkama.

Što biste poručili svima koji još razmišljaju o svojoj prijavi za BalCannes?
Šaljite samo najbolje.

S kojim projektima je McCann Beograd ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/mccann-beograd/.