News

Marjan Novak: Pri ocjenjivanju najvažnija će biti originalnost ideje s naglaskom na lokalnom

“Najradije vidim kampanje, koje su tako lokalne, da bi ih van Balkana teško razumeli.”

I

Marjan Novak, dugogodišnji član novinarskog BalCannes žirija i vlasnik slovenskog portala Marketing magazin koji odnedavno ima svoju englesku inačicu, odgovorio nam je na nekoliko pitanja, odgovore donosimo u nastavku.

I

Zašto ste od svih mogućih industrija odlučili pratiti baš advertising industriju?

Pa hteo sam pratiti astro fiziku, ali kako nemam znanja na tom području, odlučio sam za marketing i medije…. Ne, šalim se. Od uvek sam radio u medijima i komunikacijama, pa je Marketing Magazin došao kao nešto prirodno. Naime, od 16. godine nadalje radio sam u medijima, najprije na radiju, u Ljubljani i za BBC, a kasnije čak neko vreme na RTV Slovenija. Od 1993. nadalje radio sam u agencijama kao copywriter, direktor projekata, direktor prodaje, direktor medijske agencije pa su mi mediji i advertising od uvek bili blizu.

2008. godine kupio sam Marketing Magazin (koji inače postoji od 1981.) i promenili smo ga, puno uložili i danas je to the magazin u Sloveniji a sa marketinmagazin.eu i u regiji. Ponosan sam na moje suradnike s kojima uspevamo raditi odlične projekte.

Po vašem mišljenju, u usporedbi s globalnom, kako stoji regionalna advertising scena? Koje su bitne razlike, pratimo li trendove?
Najveći je problem u tome, da smo mali i upravo u tome, da previše pratimo trendove. Advertising scena je odraz privrede, koju imamo u regiji. 10 posto radova je kreativnih, dobrih, uzbudljivih, zanimljivih, a ostalo je urađeno “tek, da nešto imamo”. Isti procenti su valjda u najrazvijenim zemljama po svetu. Naravno, svi mi sanjamo samo o onih 20-30 radova godišnje, koje dobivaju nagrade u Cannesu ili na Epici…, ali ovi radovi nisu pravilo nego iznimka. Isto se dešava u svim oblastima vrhunskog: godišnje Holywood napravi 20-30 odličnih filmova, glazbenici naprave 20-30 pesama, fudbaleri postignu 20-30 odličnih golova itd.

Više puta ste bili član BalCannes žirija, kakvo je to bilo iskustvo za vas?

Pa iskustvo je dobro, jer moramo pogledati jako malo radova i sve se brzo odradi. U žiriji Epice primjera radi pogledam svake godine oko 1.500 radova i atmosfera je zato više nervozna, kako je treba 7 i više dana stvarno “raditi”.

Rado se sretnem s ostalim članovima, pa mi je to super.

Ove godine dodijelit će se Posebna nagrada novinara. Kojim ćete se vi kriterijima voditi pri ocjenjivanju?

Istim, kao i kod svakog ocjenjivanja: originalnost ideje s naglaskom na lokalnom. Najradije vidim kampanje, koje su tako lokalne, da bi ih van Balkana teško razumeli.

Veselite li se BalCannesu 2016.? Zašto?
Svake godine mi je super dolaziti u Rovinj, kako se može sresti sve te poznanike i popričati s njim na kratko.