News

Jelena Fiškuš i Sean Poropat: Važno je da se kreativnost razvija u ispravnom smjeru

Godinu dana kasnije Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz Studia Sonda, agencije koja je nagrađena za najbolji projekt BalCannesa, otkrivaju gdje je danas BalCanneski lav, kakav je osjećaj bio osvojiti nagradu te što još pamte s prošlogodišnje revije.

Prošle godine na BalCannesu ste osvojili lava za najbolji projekt u čitavoj regiji. Kao manjoj agenciji iz Istre, kakav je osjećaj bio pobijediti velike i jake agencije?

Nikada se nismo osjećali tako da dobiti nagradu znači pobijediti nekoga, jer jednostavno nije u tome poanta. Stvar je odnosa s radom koji si proizveo. Teško je biti objektivan prema vlastitom djetetu. Odlično je dobivati pohvale, ali ako ćemo iskreno, vremenom smo osvijestili da nas uvijek više pokreće kada neki rad u čiju kvalitetu smo bili sigurni ne prođe najbolje kod žirija. E, to su trenutci za pamćenje, to kada propituješ. Na sve te procese nikada ne gledamo kao na pobjedu protiv nekoga ili poraz, to je neka vrsta plesa nas s nama samima. Pored toga, ne postoje velike i male agencije i veliki i mali klijenti/projekti, postoje samo velike i male ideje.

Osim nagrade, što još pamtite s prošlogodišnjeg BalCannesa?

Ne znamo je li to moguće obzirom na prijave koje pristižu, ali voljeli bi da među odabranim radovima nisu samo radovi za zvučna imena. Ovo je možda apel žiriju, možda i poziv i agencijama da još više, i s više žara, rade primjerice za lokalne proizvođače, proizvode kulture… One koji nikada nemaju novaca za velike produkcije, a itekako zaslužuju prvo našu maksimalnu kreativnost, a zatim i case-studyje koji će ih predstaviti.

Postoje radovi koji prolaze ispod radara ili se smatraju rubnima u advertisingu kakav je uvriježen, a svejedno donose nevjerojatne rezultate u prodaji, otvaraju puteve na nova strana tržišta, dakle ne može se poreći da se radi o efektnoj promociji u okvirima u kojima si lokalni proizvođači to mogu dozvoliti. Jasno je da primjerice jedan vinar ili maslinar ili lokalno događanje niti mogu, niti trebaju, uložiti u TV reklame ili Citylighte, ali baš ti radovi, i baš zato, trebali bi nam svima biti pravi izazov za kreativnost. Voljeli bi da se manji proizvodi, skromnije produkcije, ako iza sebe imaju ideju i poruku, tretiraju ravnopravno klijentima koji mogu uložiti veći novac u svoje reklame. Na taj bi način sigurno saznali puno više o sceni na području koje obuhvaća BalCannes.

Veselite li se ovogodišnjem BalCannesu? Zašto? Što vas je motiviralo da se prijavite na BalCannes?

Opet je to priča o podršci svima koji rade na tome da se promovira važnost utjecaja kreativnosti na razvoj i zdravlje društva, važnost razvoja kreativnosti u ispravnome smjeru. A ako to nije potrebno u ovoj našoj regiji, ne znamo gdje jest.

Skoro godinu dana nakon, gdje je BalCanneski lav? Možemo li Sondine projekte očekivati i na ovogodišnjoj reviji?

Čekamo preseljenje da ga stavimo na portun, kao što i priliči svakoj poštenoj hrvatskoj kući koja drži do svog eksterijera. Nedostaje nam još jedan, pa da imamo par.

S kojim projektima je Studio Sonda ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o studiju saznajte na: www.balcannes.com/agency/sonda/.