Vijesti

Davor Bruketa: Oglašivači su prepoznali da rješenja treba tražiti izvan uobičajenih okvira

Davor Bruketa, kao predsjednik HURA-e, sigurno je bio jedan od najangažiranijih ljudi na minulom Weekend Media Festivalu zbog BalCannesa i sastanka nacionalnih udruženja oglašivačke industrije čiji je bio domaćin. Uz sve to kaže da se sjajno zabavljao.

Sad kad su se smirile strasti i splasnuo adrenalin, kakva ja vaša ocjena ovogodišnjeg BalCannesa?

Mene je oduvijek zanimalo kako oglašivači ocjenjuju projekte. Na većini natjecanja projekte ocjenjuju kreativni direktori, na Epici novinari, a na Effiju agencije i oglašivači. Na BalCannesu smo dobili ekskluzivnu ocjenu iskusnih oglašivača iz regije. Za mene je ta ocjena važna jer se za te oglašivače ovo sve i radi. Uz postojeći žiri novinara koji projekte sagledavaju iz svog ugla, mišljenje oglašivača dalo je novu sadržajnost festivalu.

Agencije su na tu priliku odgovorile povećanjem broja prijava, a prijavilo se i 15 agencija koje nisu ranije sudjelovale.

Kako ste zadovoljni odlukama žirija? Među kreativcima su  mišljenja  podijeljena ili je to ono: “Ma šta oglašivači imaju žirirati kreativne ideje,” mada su oglašivači uvijek prvi žiri za svaku kreativnu ideju.

Ovdje se ne ocjenjuje “kreativna ideja” nego ukupna kvaliteta projekta. Ako kreativne direktore zanima što drugi kreativni direktori misle o njihovom radu, postoje brojni lokalni, regionalni i globalni festivali na koje se mogu prijaviti. NaBalCannesu mogu saznati što oglašivači, zbog kojih se to i radi, misle o njihovim projektima. Ako im to nije važno, onda ovo nije festival za njih.

Pogledali ste prezentaciju Top 25 BalCannes kreativnih kampanja. Vaša ocjena kako nam stoji kreativnost u regiji?

Uvijek ima prostora za rast, ali drago mi je da su oglašivači prepoznali da rješenja treba tražiti izvan uobičajenih okvira.

U Rovinju su se ponovo sastali članovi uprava nacionalnih udruženja Hrvatske, Srbije i Slovenije. Malo ste ćaskali uz ručak i dobro vino, ili je bilo i ozbiljne priče? Na primjer o predstojećem panelu o pitchevima na Golden Drumu.

Zahvaljući i tvojem trudu, kao i kolega iz drugih nacionalnih udruženja, učinili smo prve korake za podizanje i izjednačavanje standarda struke u cijeloj regiji. Pokrećemo inicijativu oko unaprjeđenja procesa natječaja koji će omogućiti oglašivačima bolji i lakši odabir, a agencijama smanjiti troškove dobivanja posla.

Dijelite li i vi mišljenje da je ovo bio najbolji Weekend do sada?

Weekend je poslovično dobar, a meni je sigurno bio najzabavniji.

Osim revije Top 25 BalCannnes kampanja, čega ćete se najviše sjećati sa ovog Weekenda?

Sjećat ću se gipsanih lavova koji su se sušili na suncu jutro prije dodjele. U ovom dijelu svijeta volimo raditi stvari u zadnji trenutak. To nas uzbuđuje :)

Intervju preuzet s portala Media Marketing (link), razgovarao Ekrem Dupanović.