Vijesti

Daniel Vuković: Kreativnost nije dovoljna

Što je, po njegovom mišljenju, potrebno u stvaranju kampanje koju nitko ne može ignorirati te priprema li McCann Zagreb svoje projekte za ovogodišnji BalCannes u kratkom razgovoru ispričao nam je glavni kreativni direktor Daniel Vuković.

Ostvarili ste značajan uspjeh na ovogodišnjim Danima komunikacija gdje ste osvojili niz nagrada te ujedno proglašeni Agencijom godine. Na što ste najponosniji?

McCann je dugi niz godina u samom vrhu kreativnog i učinkovitog oglašavanja u Hrvatskoj. Cijelo vrijeme naporno radimo i trud se isplatio. Ove su nas godine kreativni direktori najuspješnijih agencija proglasili najboljima. Ponosni smo na sve naše ljude te na kvalitetne suradnje koje ostvarujemo s dugogodišnjim klijentima. Nagrade su rezultat zajedničkog rada i posvećenosti projektima.

McCann postoji 26 godina i dosad se u njegovu portfelju nalaze gotovo svi veći klijenti u Hrvatskoj. Koja ste sve iskustva stekli u toliko godina i koliko su se kroz godine mijenjali parametri poslovanja u odnosu na tržište?

Da, od osnutka agencije u Hrvatskoj, McCann je radio za gotovo sve velike klijente koji posluju na našem tržištu. U ovom trenutku imamo vrlo širok portfolio klijenata iz gotovo svih kategorija od kojih su mnogi uistinu dugogodišnji. Te su suradnje najplodonosnije jer se radi o partnerskim odnosima koji se temelje na međusobnom povjerenju i uvažavanju. Kroz sve te godine, stekli smo vrlo vrijedna znanja. O suradnji s klijentima različitih zahtjeva, o vođenju ljudi, učinkovitosti agencijskih procesa i, najvažnije, o ljudima prema kojima komuniciramo. Agencijsko poslovanje je vrlo dinamično i stalno se mijenja. To je velik izazov za nas, ali i veliko zadovoljstvo.

Agencije koje posluju u okviru I&F McCann grupe, a među kojima je i McCann Zagreb, prošle je godine bila najuspješnija agencijska mreža na BalCannesu s čak šest radova u 25 najboljih projekata. Iza sebe imate niz uspješnih projekata, imate li favorite koje prijavljujete na ovogodišnji BalCannes? Kako kod vas izgleda priprema, imate li možda već spremne neke video materijale?

Snaga I&F McCann Grupe temelji se na ljudima, posvećenosti poslu i znanju koje dijelimo među sobom. Ima nas puno, živimo u različitim zemljama i radimo na različitim tržištima, a redovito međusobno komuniciramo. Zbog izloženosti različitim znanjima i iskustvima, svatko od nas progresivno napreduje i usvaja nova znanja. Tu leži ključ uspjeha. Trenutno radimo na aktualnim kampanjama i samo smo njima posvećeni. Naravno, pripremamo se i za novi BalCannes. Vidjet ćemo kakav ćemo uspjeh polučiti ove godine.

Bili ste u ovogodišnjem žiriju IdejaX natjecanja. Žiriju BalCannesa ove godine se uz predstavnike klijenata i novinara koji prate struku, po prvi put pridružuju i predstavnici agencija. Što, po vašem mišljenju, mora imati dobar projekt da bi se našao u TOP25 projekata BalCannesa?

Na recentnim festivalima oglašavanja nagrađivali su se projekti koji imaju velik utjecaj na cijelo društvo. Kreativnost nije dovoljna. Svi žele napraviti kampanje koje će «eksplodirati» u javnosti. Rijetkima uspijeva. Danas su potrebna različita znanja i vještine da biste realizirali kampanju koju nitko ne može ignorirati. Od pametne strategije preko inovativnog koncepta do promišljene distribucije sadržaja. Mislim da će se i na ovogodišnjem BalCannesu težiti nagrađivati upravo takve projekte koji «mijenjaju društvo».

Što mislite kakvu će selekciju polučiti sinergija takvih triju različitih skupina stručnjaka iz industrije i koliko će biti zanimljivo pratiti njihovu pojedinačnu selekciju?

Mislim da je različitost dobra. Bit će zanimljivo.

S kojim projektima je McCann Zagreb ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/mccannfahrenheit/.