Vijesti

BalCannes priča iza projekta: Startaj Slovenija

Projekt Startaj Slovenija, koji je po mnogo čemu jedinstven, dokazao je da advertising industrija može biti mnogo više od pukog kreiranja oglasa i medijskog zakupa.

Spar Slovenija je 2016. godine obilježio 25. rođendan koji je želio iskoristiti za komunikacije koje će učvrstiti njegovu ulogu u društvu i uticati na to da se marka Spar tješnje poveže sa mladom generacijom. To je bio brief koji je dobila agencija Formitas Ljubljana.

Sloveniju je 2015. napustilo tri puta više mladih između 25 i 35 godina nego 2010. godine. To saznanje je pokrenulo projekat Startaj Slovenija. Analiza ciljne skupine je pokazala da ti potrošači uopće ne vjeruju markama zahtijevajući od njih više od lijepih, površinskih priča. Od marki žele da djeluju društveno odgovorno i pomognu u rješavanju konkretnih izazova.

Startaj Slovenija je projekt koji kroz inovativno partnerstvo povezuje Spar Slovenija i POP TV kako bi slovenskim poduzetnicima pomogao da otvore vrata u svijet poduzetništva i to kroz podršku cijele države. Spar, u okviru projekta, kao prvi slovenski trgovac pruža ruku dvanaestorici novopečenih poduzetnika koji žele pokazati da se u Sloveniji može uspjeti. Spar je dvanaestorici kandidata u svojim megamarketima omogućio ekskluzivnu prodajnu policu ponudivši im mentorstvo pri lansiranju proizvoda.

Realizirano je preko 300 PR objava u medijima. Većina mladih poduzetnika je ostvarila najbolju prodaju u svojoj proizvodnoj kategoriji. Emisija Startaj Slovenija se svrstala među tri najgledanije zabavne emisije. Spar je postao prepoznat kao najinovativnije ka potrošačima usmjereno poduzeće.

O kampanji Startaj Slovenija razgovarali smo sa Mojcom Randl, direktoricom agencije Formitas i Mitjom Tuškejom, direktorom agencije Direct Media Slovenija. Te dvije agencije zajedničkim snagama već treću godinu uspješno rade na projektu Startaj Slovenija.

Do ideje smo došli…  inicijacijom u izazovu koja uvijek postoji na početku. Izazov nam je dao direktor Spara Slovenija, gospodin Mervič, koji je istakao problem njihovih mladih kupaca. I mi smo taj izazov krenuli rješavati. Naša vjera u činjenicu da su podatci zakon, a analize ustav oglašavanja, se i kod rađanja ideje za projekt Startaj Slovenija još jednom pokazala kao stvarno prava stvar. Šetnja kroz podatke u Medianinom TGI-ju, izleti kroz analize ponašanja mladih u Sloveniji i vožnja kroz analizu trendova dovela nas je do odličnog fokusa na određenu skupinu mladih kojima trebamo i moramo riješiti njihov – gotovo  egzistencijalni problem.

Nit vodilja bila nam je… činjenica da jedan dio mladih, koji inače ne vide perspektivu i budućnost u vlastitoj zemlji, pokušava sam da nađe ideju, proizvod, kojeg pokušava proizvesti i plasirati na tržište. Mladi se kod toga susreću sa problemom da nemaju znanja, iskustava i na kraju krajeva nemaju ni mogućnosti da bi ušli u veliku trgovinu, koja im bi mogla dati mjesto susreta sa velikim brojem potencijalnih potrošača. Uz to, mladi nemaju ni sredstava koja bi im omogućila da na velika vrata i punom snagom uđu u svijet oglašavanja i komunikacija. Onaj – to znači naš dugoročni klijent Spar Slovenija – koji bi mladima dao to mjesto i samim tim mogućnost da se pojave i u medijima, riješio bi njihov najveći problem i dao bi mladima novu perspektivu u vlastitoj zemlji.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je… da nismo imali problema 😊. Sve su to bili divni izazovi i pored činjenice da je projekt izuzetno zahtjevan. U njemu danas, doslovno na dnevnoj razini, sarađuje šest partnera. Uz tim Formitasa i Direct medie tu je ogromna ekipa Spara i televizijske kuće ProPlus, u drugoj sezoni u projekt su ušli i kolege iz NLB-a i Summit Motorsa, kompanije koja prodaje automobile Ford. I, svakako tu su i mladi poduzetnici, sa kojima surađujemo kako sa pojedincima tako i sa većim timovima. Ukupno je to tim od oko 100 ljudi. Sve to koordinirati, voditi, držati fokus da projekt ne ode u pogrešan smjer nije jednostavno i stvarno je veliki i stalni izazov.

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… to da kampanja još traje, duboko smo ušli u treću godinu projekta. Projekat Startaj Slovenija je jedan od velikih doprinosa struci. Sve dešavanje u projektu i oko njega pokazuje da koncept, koji je dobar, radi stvarno dugoročno. Doprinos kampanje sigurno je i u tome što pokazuje kako je društvena odgovornost poduzeća nešto što potrošači cijene i vole – pogotovo ako je društvena odgovornost povezana sa uključenošću ciljne skupine u brend. I tu su rezultati prosto nevjerojatni. Stepen uključenosti u projekt na društvenim mrežama (engagement rate) je 5,5%, što je čak 120% više od prosjeka kojeg trgovina inače postiže. U zemlji, koja ima nešto malo više od dva milijuna stanovnika, više od milijun i sedamsto hiljada došlo ih je u kontakt sa projektom u prve dvije sezone. Oduševljeni smo i sa tim koliko se odnos prema poduzetništvu u Sloveniji promijenio. Roditelji u prošlosti nisu bili baš sretni kada bi njihovo dijete krenulo u te vode. Danas je razmišljanje sasvim drugačije, mnogo je pozitivniji odnos prema poduzetništvu. I, svakako, rezultati kako kod klijenta tako i kod mladih poduzetnika su odlični. Od 20 mladih koji su za dvije godine ušli na police Spara, danas ih je na policama još uvijek 14. Najbolji među njima i dalje inoviraju, proizvode nove proizvode, sele prodaju na nova tržišta, neki dobivaju međunarodne nagrade. Stvarno oduševljavajuće! Danas je na policama oko 50 različitih proizvoda mladih Štartaj Slovenija poduzetnika!

A njena posebnost je… u tome, da vodi koncept rada oglašivačkih i medijskih agencija u nova područja. Dokazuje da imamo znanja i sposobnosti raditi na konceptima i idejama koje nisu samo čisti advertajzing ili čista kreativnost, nego puno više. Koncept da se radi fokusirano na rješavanju konkretnih problema ciljne skupine, to povezati sa oglašivačem i sve zajedno pretvoriti u poslovni koncept koji je i partnerski jeste, vjerujemo u to, nešto što je po prvi put urađeno na takav, izuzetno produbljen i sveobuhvatan način.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… to da projekt traje i traje i da ulazi već u treću godinu. Ponosni smo na to  da sa konceptom idemo na nova tržišta i vjerujemo i nadamo se da će baš to širenje na druga tržišta u narednim godinama biti jedna od naših novih prilika. I, naravno,  ponosni smo da smo ostvarili pravi pokret u kojeg svake godine želi ući sve više novih poduzetnika.

Kad bismo sada išli ispočetka… ništa ne bismo promijenili 😊.

U cijelom procesu naučili smo… da pojedinac može uraditi mnogo, a partnerski tim zajedno doslovno sve!

Ono što sigurno niste znali je… da u našem timu jako puno plačemo. Uvijek kada spremamo neku novu prezentaciju, nove filmiće pregledavajući dostignuća prve i druge sezone po već deseti, dvadeseti put, još uvijek nam oči zasuze – toliko emocija je unešeno u projekt, toliko sreće vidimo na licima naših poduzetnika da prosto ne možemo biti i ostati hladni.

Sa BalCannesa smo ponijeli…  Nismo dobili lava ni u Cannesu ni na BalCannesu, ali smo ponijeli uvjerenje da smo odradili izuzetan posao i dobili potvrdu da je projekt – kako je Media Marketing prvi istakao proglasivši Startaj Slovenija projektom godine u Adriatic regiji – u mnogim elementima najbolji u Regionu. Na kraju, i nagrade koje je projekt dobio u protekle dvije godine daju nam potvrdu o izuzetnom radu, počevši od srebrnog Warca za inovativnost (tu vijest nam je prvi javio Ekrem), do nagrade na SOF-u i Semplu te nagrade za najbolju poslovnu praksu, koju je projektu dodijelio slovenački AmCham…

Pogledajte projekte agencije Formitas i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/formitas-bbdo/

Izvor: Media Marketing