Vijesti

BalCannes priča iza projekta: Samo hrabro

Muškarci se plaše zdravstvenog pregleda.

Kao pivo koje zna što je muškarcima bitno, Ožujsko je u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravlja RH za liječenje tumora testisa pokrenulo kampanju s ciljem podizanja svijesti muškaraca o zdravlju testisa. Trebalo je nastaviti dobre rezultate koje je postigla kampanja Počeši s razlogom: komunicirati s muškarcima na njima blizak način, podići svijest o važnosti njihova zdravlja i potaknuti ih da prime stvar u svoje ruke, odnosno da obave pregled testisa.

U svojoj prvoj inačici, kampanja Počeši s razlogom pozivala je muškarce da obave samopregled. U radu Samo hrabro koji se trebao logično nastaviti na prvu kampanju, no opet ponuditi novi način gledanja na problem, odlučili smo muškarce potaknuti da odu korak dalje, odnosno da posjete urologa kako bi provjerili zdravlje svojih testisa. Imajući na umu kako je tema osjetljiva, problemu je trebalo pristupiti oprezno – kako podići svijest o eventualnom problemu bez izazivanja panike i straha? Oslanjajući se na nešto što je muškarcima blisko, poput češanja. A osim što se vole uzdati u osjetilo opipa, muškarci su i vizualni tipovi. “Zato smo u prvoj kampanji testise češali, a u ovoj smo odlučili jednostavno ih – pokazati”, kažu u agenciji BBDO Zagreb u kojoj je kampanja i nastala.

Kampanja Samo hrabro sastojala se od jednominutnog televizijskog spota, outdoor plakata te popratnih materijala osmišljenih i(li) pozicioniranih tako da privuku pažnju ciljane skupine, poput plakata u teretanama ili bokserica s prilagođenom komunikacijom.

Kao rezultat kampanje, sve više muškaraca odlučuje se na odlazak urologu kada uoče promjene na testisima. U drugoj godini kampanje otkrivena su 43 nova slučaja raka testisa. Time se ukupan broj muškaraca kod kojih je od lansiranja kampanje u 2016. rak testisa otkriven u ranoj fazi popeo na 89.

O projektu Samo hrabro, hrabro je na naša pitanja odgovarao Almir Okanović, glavni kreativni direktor agencije BBDO Zagreb.

Do ideje smo došli… Tako što smo se počešali po glavi.

Nit vodilja bila nam je… Strah muškaraca od zdravstvenog pregleda.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je… kako jasno i nedvosmisleno pokazati golog mladića, a istovremeno ne zaraditi zabranu prikazivanja reklame zbog uznemirujućeg sadržaja koji je neprimjeren za djecu i maloljetnike.

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… spašene živote od početka kampanje 2016. Do sada je spašeno preko 80 ljudskih života.

A njena posebnost je u… ležernom i humorističkom tonu kojim pristupamo ovako ozbiljnoj problematici.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… to što smo dali mali doprinos u spašavanju ljudskih života.

Kad bismo sada išli ispočetka… nismo sigurni da bismo imali scenu s bikom.

U cijelom procesu naučili smo… koliko je važno znati brzo trčati.

Ono što sigurno niste znali je… da je u jednom trenutku bik izgubio razumijevanje za redateljeve repeticije te je jednim pokretom rogova razbucao metalnu sigurnosnu ogradu te u trk natjerao statiste, ali i mnoge ugledne agencijske i produkcijske djelatnike.

S BalCannesa smo ponijeli još… litru Biske.

Pogledajte projekte agencije BBDO Zagreb i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/bbdo-zagreb/.

Izvor: Media Marketing