Vijesti

BalCannes priča iza projekta: Jelen s jednim rogom

Na BalCannesu nisu osvojili lava, ali u Popularu iskreno kažu da njihovog Jelena sa jednim rogom ne bi mijenjali ni za 3 lava!

Jelen, omiljeno srpsko pivo, još od davne 1756. godine podržava razvoj srpskog društva i pojedince u njemu. Pred Paraolimpijske igre 2016. u Rio de Ženeiru, Jelen je odlučio da pruži podršku srpskim paraolimpijcima.

Saradnja Jelen brenda sa Paraolimpijskim komitetom Srbije inspirisala je beogradsku agenciju Popular da se posveti svim osobama sa invaliditetom. Procjena je da u ih Srbiji živi oko 700.000. A to je čak 10% populacije.

Umjesto pojedinačne kratkoročne akcije, osmišljeno je niz aktivnosti koje su kasnije prerasle u četvorogodišnju platformu za podršku osobama sa invaliditetom, pod nazivom „Šampioni svaki dan“.

Za sam početak, željelo se ukazati na to da su osobe sa invaliditetom jednako vrijedne bez obzira na svoju različitost. Zbog toga je svaka deseta flaša dobila etiketu sa jelenom bez jednog roga. I stala ravnopravno među ostale flaše.

Jer, i jelen sa jednim rogom je Jelen.

Na pitanja o kampanji odgovarao je Vlatko Mladenović, Associate Creative Director agencije Popular.

Do ideje smo došli… razmišljajući o srpskim paraolimpijcima i nastojeći da proširimo priču na sve osobe sa invaliditetom jer je njihov položaj u društvu jako težak. Želeli smo da pokažemo da su osobe sa invaliditetom jednako vredne i da ono što čini čoveka zapravo dolazi iznutra. Tako se rodila ideja o Jelenu sa jednim rogom, malo drugačijim ali u suštini –  istim.

Nit vodilja bila nam je… upravo ovo što sam naveo. Svaki čovek zaslužuje jednak tretman u društvu bez obzira na fizičke nedostatke. U društvu punom predrasuda, to nije lak zadatak.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je…, kao i u većini slučajeva, kratak rok, ali je postojao i produkcijski izazov. Trebalo je zalepiti etiketu na kojoj je Jelen sa jednim rogom na tačno svaku desetu bocu. A etiketirnica radi brzinom svetlosti!

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… to što smo uspeli da dopremo do jednog dela javnosti i ukažemo na probleme koje osobe sa invaliditetom imaju u društvu, a prvi sa kojim se trebalo suočiti jesu predrasude. Ideja se kasnije razvila u čitavu platformu pod nazivom Šampioni svaki dan u okviru koje se i danas realizuju određeni projekti usmereni ka poboljšanju uslova života sportista i osoba sa invaliditetom.

A njena posebnost je u… jednostavnoj ideji koja nosi snažnu poruku.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… činjenicu da je ova kampanja donela nekakvu promenu, a to je ono o čemu svi maštamo kada je naša industrija u pitanju. Uspeli smo da dopremo do određenog dela javnosti, i da makar malo pomerimo stvari sa mrtve tačke.

Kad bismo sada išli ispočetka… uradili bismo istu stvar. Ali, ovoga puta bismo uložili dodatnu energiju i resurse kako bi kampanja imala još veći odjek i kako bi efekti te kampanje bili još opipljiviji.

U cijelom procesu naučili smo… da je broj osoba sa invaliditetom čak 10%, saznali smo koji sve paraolimpijski sportovi postoje, kako radi etiketirnica i još mnogo toga…

Ono što sigurno niste znali je… da su srpski paraolimpici u Riju osvojili 9 medalja, jednu više od olimpijskog tima!

Sa BalCannesa smo ponijeli … Na BalCannesu nismo osvojili lava, ali iskreno, našeg Jelena sa jednim rogom ne bismo menjali ni za 3 lava! Kući smo poneli puno lepih utisaka, nova poznanstva i potvrdu pune sale da smo uradili dobru stvar.

Pogledajte projekte agencije Popular i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/popular

Izvor: Media Marketing