Vijesti

BalCannes priča iza projekta: Nada

Knjiga je osjetljiva na dodir i što se više koristi, to je motiv nade na naslovnici, doslovno i simbolički, sve izraženiji.

Knjiga Nada monografija je koju je u povodu desete godišnjice Zaklade Adris osmislila agencija Bruketa&Žinić&Grey. Na stranicama monografije predstavljeni su svi projekti i pojedinci koje je Zaklada Adris podržala tijekom proteklih deset godina svoga djelovanja. Predstavljeni na jednome mjestu, pružaju nadu da Hrvatska ima budućnost.

Upravo je ta činjenica nadahnula kreativni koncept i glavni oblikotvorni motiv ove knjige pod radnim nazivom Nada, jer knjiga je osjetljiva na dodir i što se više koristi, to je motiv nade na naslovnici, doslovno i simbolički, sve izraženiji. Monografija donosi i autorske ilustracije 24 istaknuta projekta koje su ilustrirali ponajbolji hrvatski ilustratori mlađeg naraštaja.

Za razgovor o knjizi Nada, koja je svrstana među 25 najboljih BalCannes projekata u Adriatic regiji za 2017. godinu, zamolili smo Davora Bruketu, kreativnog direktora agencije Bruketa&Žinić&Grey.

Do ideje smo došli… diskutirajući o inicijalnoj ideji koja je došla iz AdrisaZaklada Adris već godinama promiče i podržava izvrsnost potporom projektima iz znanosti, kulture, umjetnosti i obrazovanja. Suprotno negativnom sentimentu u javnom prostoru, pokušali smo podsjetiti građane da u našoj zajednici postoje sjajni ljudi i projekti u svim područjima ljudskog djelovanja.

Nit vodilja bila nam je… kako proizvesti predmet koji će potaknuti pozitivniju javnu konverzaciju.

Tijekom realizacije najveći problem s kojim smo se susreli bio je… tehničko rješenje korica knjige koje reagiraju na dodir na način da čim se knjiga više čita, više se ističe riječ nada. U tome su nam pomogli Cerovski print boutique i Miha Karoly.

Najvećim doprinosom ove kampanje smatramo… što je bila okidač da se u javnosti govori o znanstvenicima, umjetnicima, ilustratorima i drugim sjajnim ljudima koji rade pozitivne stvari u Hrvatskoj.

A njena posebnost je u… interaktivnosti – što se više knjiga koristi, poruka je jasnija.

Kad je riječ o našem projektu najponosniji smo na… činjenicu da smo podsjetili ljude da ima stotine kvalitetnih kulturnih i znanstvenih projekata i kvalitetnih ljudi, suprotno općoj atmosferi u kojoj mislimo prilično loše o zajednici u kojoj živimo, scrollajući kroz društvene mreže i medije. Također, ponosni smo na to što je knjigu, uz brojne čitatelje, vidio i još veći broj online korisnika, što je bio „okidač“ i za velik interes medija. Ponosni smo i što je knjiga svojevrsni pregled nekih od najboljih ilustratora koji trenutno djeluju u Hrvatskoj, pa je time ona i dokument vremena i ima kulturnu vrijednost.

Kad bismo sada išli ispočetka… organizirali bi dulje trajanje izložbe s knjigama.

U cijelom procesu iznova se potvrdilo… ono što smo i ranije naučili, da su zanimljivi predmeti iz fizičkog svijeta motivator za razgovore u online svijetu i taj princip često primjenjujemo.

Ono što sigurno niste znali je… kako smo napravili te korice, ali će to i dalje ostati naša mala slatka tajna.

S BalCannesa smo ponijeli… dosta potencijala za nove lavove zahvaljujući razmjeni i druženju s kolegama iz drugih agencija, medija i s oglašivačima iz cijele regije.

Pogledajte projekte agencije Bruketa&Žinić&Grey i uz to više saznajte na: www.balcannes.com/agency/bruketazinic-om/.