Vijesti

Almir Okanović: Bez kompetitivnosti naši se kreativni sokovi slabije cijede, a kreativne vijuge brže atrofiraju

Za sve agencije koje još nisu prijavile na BalCannes, glavni kreativni direktor agencije BBDO Zagreb ima zanimljivu poruku. Koja je to, saznajte u nastavku.

Mogli bismo reći da ste natjecateljski tip agencije, redovno kući nosite razne statue sa strukovnih natjecanja. Zašto su vam natjecanja bitna i zašto je, po vašem mišljenju, važno prijaviti se na BalCannes?

Natjecanja su i dalje važna, iako su sami razlozi važnosti ponešto drugačiji zadnjih 10-tak godina. Danas nagrade na festivalima ne donose automatski i nove poslove, niti su jedini pokazatelj kreativnosti i kvalitete pojedine agencije. No, naša industrija počiva na kompetitivnosti, pogotovo onoj između kreativnih odjela. Bez nje, naši se kreativni sokovi slabije cijede, a kreativne vijuge brže atrofiraju. Stoga su festivali, kao ultimativna svetkovina kompetitivnosti, izuzetno važni za održanje i unaprjeđenje kreativnosti. Kreativci vole nagrade, daju im poticaj te kompetitivni drive. Istovremeno, nagrade nisu mrske ni klijentima. Važnost BalCannesa se ogleda prvenstveno u njegovoj širini jer uključuje ne samo radove, agencije i brendove iz Hrvatske, već iz čitave regije. A što je «liga» u kojoj se agencije nadmeću veća, to su i klubovi jači. Naravno, i igrači.

Vaše kampanje za Ožujsko pivo iz godine u godinu ulaze u BalCannes TOP25, što je ne samo dokaz vaše kreativnosti, već i vašeg uspješnog odnosa s dugogodišnjim klijentom. Koja je formula za dobar uspjeh? Kako održavate taj odnos i kako izbjegavate zasićenje?

Formula je E=mc² (E=efficiency, m=media budget, c=creativity), iz koje proizlazi da učinkovitost komunikacije eksponencijalno raste s kvadratom kreativnosti. To je ono što je Einstein zapravo htio reći. No, osim te formule za uspjeh je važno još štošta, prvenstveno iskrenost agencije koja će klijentu reći i ono što on/ona ne želi čuti. Ponekad se obije o glavu, no na duge staze, to je uvijek dobra strategija.

Iako produkt velike agencije, kampanje za Ožujsko su izrazito lokalnog karaktera. Recite nam kako pronalazite ideje i inspiraciju za kampanje koje nasmijavaju čitavu regiju od 2014.?

Komičari često kažu da su publici najsmješniji onda kada su najozbiljniji. Nama u BBDO-u nasmijavanje publike nikad nije bio primarni cilj. Jednostavno radimo reklame koje su iskrene, istinite i koje s kupcem Ožujskog piva razgovaraju onako kako on razgovara s prijateljem dok pije tu pivu. Što se tiče lokalnog karaktera, treba prvo definirati lokalno. Mislim da je «regionalni karakter» točniji izraz jer teme koje obrađujemo nisu samo karakteristične za Hrvatsku, već i za ostale zemlje Adriatic regije, odnosno «ex yu». Zato ih ljudi u cijeloj regiji tako dobro i razumiju. A tih tema, kada je riječ o ovom dijelu Europe, ne nedostaje. Dovoljno je promatrati naše ljude kako govore, rezoniraju, kako se zabavljaju te kako i gdje žive, i vrlo brzo ćete doći do inspiracije.

Iako su predstavnici oglašivača prisutni i u žiriju Effie natjecanja, uz njihova mišljenja, na BalCannesu ćemo ove godine po prvi put moći usporediti stajališta klijenata i agencijskih predstavnika. Što to znači za vas? Koliko vam je to važno?

To je uvijek dobro jer su agencije i oglašivači prirodno upućeni jedni na druge. Uvid u mišljenje «druge strane», bez obzira slagao se s njim ili ne, daje ti jasniju sliku iz njihove perspektive. Začahurenost u svoj svijet u kojem poznaješ samo svoje interese, probleme i argumente, nikada nikoga nije daleko odvelo.

Za kraj, što biste poručili agencijama koje dosad još nisu prijavile na BalCannes?

Neka se i ne prijavljuju! Ostat’ će više nagrada, slave i poslova za nas ostale!

S kojim projektima je BBDO ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: http://balcannes.com/agency/bbdo-zagreb/.