Vijesti

Aljoša Bagola: Svake godine BalCannes je jači i bolji

Izvršni kreativni direktor agencije Pristop, najbolje regionalne agencije prošlogodišnjeg BalCannesa, reviju i ove godine pozdravlja s veseljem te pritom otkriva kako on vidi njen daljnji razvoj, zašto misli da žiri BalCannesa u struku unosi nužno potrebnu svježinu te čeka li nas u Rovinju i ove godine izniman showcase.

Najbolja agencija u regiji 2016. godine bio je Pristop. Kakav je bio osjećaj osvojiti prvog BalCanneskog lava?

Unatoč tome što smo četvrtu godinu zaredom proglašeni agencijom godine u Sloveniji, a prema Effie Indexu po drugi put uvršteni u najučinkovitije neovisne agencije na svijetu, to je bilo veoma neočekivano. Neprestano se trudimo držati visoku razinu kvalitete svih svojih projekata i nadali smo se da će u uži izbor biti uključeno čim više njih. No, to što smo pobijedili u konkurenciji toliko izuzetnih regionalnih projekata te dobrih agencija i klijenata bio je uistinu lijep doživljaj.

Što od vas možemo očekivati ove godine?

Ojoj, ponovno taj pritisak, hehe. Rolling Stonesi su napisali skladbu “Get off of my cloud” jer su ih, nakon što su imali hit, ljudi ispitivali kad će biti idući. A jednako tako djeluje i naša branša, hehe. Iskreno, moram priznati kako ne znam što točno imamo u rukavu za ovo ljeto pošto sam si nakon osamnaest intenzivnih godina rada u oglašavanju uzeo pola godine odmora, a kojeg ću zaključiti malo prije Weekend Media Festivala.

Cijele godine pratite kako se razvija industrija i što rade vaše kolege, ali i konkurencija. Što mislite, kakve projekte možemo očekivati na ovogodišnjem BalCannesu?

U toj svojoj mini-penziji, po prvi put u karijeri propustio sam sve meni relevantne oglašivačke festivale, uključujući Slovenski oglašivački festival i Cannes. No, to ne znači da ne znam što su sve dobroga prošle godine napravile moje kolege. Mislim kako je BalCannes svake godine jači i bolji. New Moment Beograd i Grey Ljubljana iz Cannesa su se zasluženo vratile s lavovima, baš kao i Imago prošle godine. Po kvaliteti ostale agencije ne zaostaju puno, što je dobra perspektiva za izniman showcase u Rovinju.

Što, po vašem mišljenju projekt mora imati da bi se našao u izboru 25 najboljih projekata BalCannesa?

Ono što možda najviše šteti kanskom festivalu u posljednje vrijeme je taj „advertising ambulance“ refleks gdje struka svoje festivalske projekte često gradi na pružanju pomoći društvu. Ako su to projekti koji nastaju unutar klijentova godišnjeg budžeta i strategije na tržištu te imaju stvarni utjecaj na okoliš, onda je to sjajno. No, ako je to samo u svrhu dobivanja nagrade to je onda loše i često neetično. Primjer toga je prošlogodišnji skandal gdje je Grey Singapore morao vratiti lava zbog nedjelotvorne aplikacije namijenjene rješavanju migranata na moru. BalCannes mi je drag baš zato što puno bolje cijeni humor kao relevantnu i važnu komunikacijsku strategiju te uzima u obzir kulturnu različitost i kontekst u kojem djela nastaju. Ujedinjuje na zdrav način. Prepuna glavna dvorana, gdje prezentacije marljivo prate klijenti, agencije, kreativci, voditelji projekata i studenti također je glavna regionalna motivacija za kvalitetan i odgovoran rad.

Žiri BalCannesa jedinstven je na tržištu  u njemu će se nalaziti klijenti, agencije i novinari. Kakvu selekciju očekujete, hoće li se razlikovati među, primjerice, klijentima i agencijama?

Čini mi se kako je takav otvoreni pogled dobrodošao. Po tom pitanju mi se filozofija BalCannesa čini sveobuhvatna jer na njemu se ne događa monopolizacija vrednovanja kreativnosti time što su u žiriju samo kreativni direktori. Baš kao i na Epica festivalu, gdje projekte ocjenjuju novinari specijalizirani za marketing, ili slovenskom SOF-u te Outstandigu (ne znam kako je drugdje po regiji) gdje se žirijima pridružuju i klijenti. To je ono što u ovu struku unosi nužno potrebnu svježinu.

Svake godine BalCannes donosi nešto novo, kako vi vidite njegov daljnji razvoj?

Mislim da će uskoro trebati povećati glavnu dvoranu, hehe. S obzirom na to da je naša industrija izuzetno natjecateljskog karaktera, čini mi se da će BalCannes u tom smislu uskoro postati važan regionalni festival s puno više natjecateljskih kategorija.

S kojim projektima je Pristop ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/pristop/.