Vijesti

Aljoša Bagola: BalCannes je zaista izuzetan motiv i izuzetna prilika za sve

Žiri oglašivača BalCannesa je za najbolju agenciju u regiji odabrao slovenski Pristop. Povodom toga donosimo intervju s Aljošom Bagolom, izvršnim kreativnim direktorom Pristopa.

Pristop je tradicionalno Agencija godine na SOF-u, a sad je došlo vrijeme i za Agenciju godine u regiji. Jeste li ste očekivali ovu nagradu?

Točno je. Već četiri godine zaredom smo najbolja agencija u Sloveniji, već četiri godine zaredom smo, po međunarodnom indeksu efikasnosti Effie, među Top 10 najefikasnijih nezavisnih agencija na svijetu, a sada smo još doživjeli radost regionalne pobjede. Zaista se ne opterećujemo plasmanima, već pokušavamo držati vrlo visok nivo kvaliteta svih naših projekata. Zato su ovakva iznenađenja još slađa.

Upravo ste diplomirali na fakultetu za komunikologiju na kojem već godinama predajete studentima. Da li je nagrada na BalCannesu potvrda te diplome, mada sve zasluge za pobjedu u Rovinju ne pripadaju samo vama?

Haha, zaista. Već osam godina predajem o oglašavanju na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani i već četrnaest godina sam dužnik za diplomksi rad. Nije mi bilo baš drago što je tako i zato sam sa zadovoljstvom to odradio pošto su nama, koji kasnimo, dali zakonski rok za dovršetak akademskih obaveza. I, kako kaže stara izreka u oglašavanju, rok za predaju je najveći motiv. Tako su proteklu sedmicu obilježile dvije lijepe pobjede – jedna za agenciju i jedna za moje roditelje. Rovinjsku pobjedu je izvojevao naš izvrstan tim na koji sam ponosan i s kojim mi je čast sarađivati. Blaž Vukje jedan od najboljih kreativnih direktora u regiji i sretan sam da se prije deset godina odazvao mom pozivu da dođe u Pristop jer se naši stilovi i vizije izvrsno prepliću i dopunjavaju. Robert Bohinec je naš mladi kreativni direktor sa smislom za male, otkačene ideje koje zna pretvoriti u velike projekte. Mitja Kocbek, naš šef dizajna i inovacija je izuzetno svestran kreativac, Peter Zabret, tekstopisac, ima moždane vijuge povezane na najluđi način i o njemu ćete još mnogo toga čuti. Naravno, zasluge i zahvale idu i ostalim članovima ekipe izvrsnih kreativaca, stratega, vođa projekata, Renderspace-u, Pristop Mediji te klijentima koji nam vjeruju. Lijepo molim konkurenciju da ovo sad ne uzme kao listu za popunjavanje kadrova :)

Pratili ste prezentacije 25 najuspješnijih BalCannes kampanja. Kakvi su vaši utisci, kakva nam je kreativa?

Kreativa nam je na vrlo visokom nivou i to me jako raduje. Već od početka sam zagrijani ambasador BalCannesa jer mi se regionalno kreativno povezivanje, i sada još taj dodatni takmičarski teren, čini izvrsnim treningom ne samo za naš svakodnevni kvalitet, već i za efikasno takmičenje na velikim festivalima u inozemstvu. Uz makedonski i srpski New Moment i hrvatski Imago, koji su nedavni dobitnici kanskih lavova, može se vidjeti još nekoliko regionalnih talenata i potencijala koji bi s pravim projektom i dobro pripremljenim kejsom mogli osvajati top nagrade u svijetu.

Koliko vama znači biti na prezentaciji 25 najboljih kampanja, susresti se sa svojim kolegama kreativnim direktorima i družiti se sa njima? Nije li to posebna draž BalCannesa?

Naravno. Kao što sam već rekao u nedavnoj promociji za BalCannes: “Ako nisi na BalCannesu, nema te u regiji”. I to ne mislim samo u takmičarskom smislu, već i u networkingu. Kada sam sa blagim zakašnjenjem ušao u glavnu dvoranu, gdje se već odvijala prezentacija Top 25 BalCannes kejsova, dvorana je bila puna kao šibica.  Ljudi su stajali naslonjeni na zid i pratili šta je najbolje od onoga što su njihove kolege uradile prošle godine. Ne radi se samo o kreativcima – u dvorani je bilo mnogo klijenata, studenata, vođa projekata, novinara, medija. BalCannes je zaista izuzetan motiv i izuzetna mogućnost za sve.

Jeste li stigli poslušati neko predavanje ili panel, s kakvim utiscima ste napustili Rovinj?

Na žalost bio sam “in and out”. U Rovinj sam stigao direktno sa višednevnog snimanja nove kampanje, žena snima film tako da mi porodični raspored nažalost nije dozvolio predavanja. Mnoga predavanja su pohvalili moji suradnici koje svake godine šaljemo na Weekend Media Festival, ne samo da se odmore već i da nešto nauče. Ja sam, dakle, samo dojurio u Rovinj, pogledao Top 25 BalCannes kejsova, čestitao kolegama i ekipi, ostavio im službenu kreditnu karticu da proslave nagradu i odjurio nazad svojoj kćerki (smijeh).

Intervju preuzet s portala Media Marketing (link), razgovarao Ekrem Dupanović.