Pravilnik

DOWNLOAD BALCANNES 2016 PRAVILNIKA

Već godinama, tisuće marketinških profesionalaca i oglašivača iz regije okuplja se na Weekend Media Festivalu u Rovinju gdje najbolje agencije iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije imaju jedinstvenu priliku predstaviti im se sa svojim najboljim projektima.

2016. godine, na petom po redu BalCannesu, selekcijom žirija kojeg su prvi puta činili oglašivači (čime je dodatno naglašen značaj klijenata na projektu), dodijeljene su posebne BalCannes nagrade, a među njima i ona za najbolju agenciju BalCannesa.

Kao i do sada, stručni žiri odabrao je 25 najboljih projekata iz 6 zemalja regije među prijavljenim radovima koje su agencije osobno prezentirale klijentima u glavnoj dvorani Weekend Media Festivala u udarnom terminu, dok su svi prijavljeni radovi tijekom cijele godine dio ovih BalCannes Yellow Pages web stranica, referentne baze agencija iz šest zemalja regije.

 

Kako je izgledao pravilnik BalCannesa 2016. godine, pogledajte u nastavku…

 

Prijava

Prijave su otvorene za sve zainteresirane agencije unutar 10 zadanih kategorija. Radovi se prijavljuju u obliku video sažetka trajanja do 3 minute (format: mp4, min. res. 720 x 576, max 140 MB) u kojem je potrebno prikazati kreativne materijale, u kratkim crtama opisati postavljeni izazov, tržišni kontekst i odabrano rješenje te postignute rezultate. U online prijavi je potrebno uploadati glavni vizual projekta kojeg organizator može koristiti u promotivne svrhe ukoliko rad bude među odabranima. Potrebno je navesti sve glavne partnere koji su pridonijeli kvaliteti projekta što uključuje naziv tvrtke oglašivača, primarne i eventualno sekundarne agencije pa i individualna priznanja i sve autore koji su najviše pridonijeli uspjehu kampanje koji će kao takvi biti navedeni na BalCannes Yellow Pages stranicama.

Prijave se obavljaju isključivo online putem (www.balcannes.com) uz naknadu za prva četiri prijavljena rada od strane iste agencije (ostale prijave su bez naknade). Na BalCannesu mogu sudjelovati radovi realizirani u periodu od 1. 5. 2015. do 1. 9. 2016. (bitno je da su radovi u tom periodu makar dijelom bili prikazivani). Prijavni period je otvoren gotovo tri mjeseca, sve do 9. 9. 2016., a radovi se mogu prijaviti na matičnom ili engleskom jeziku.

Moguće je prijaviti radove i kampanje objavljene više puta u jednom ili više različitih medija, u jednoj ili više zemalja. Samo oni radovi koje su oglašivači odobrili i koristili, objavili i provodili u kvalifikacijskom periodu mogu biti prijavljeni na BalCannes, a radove koji su se na BalCannesu već natjecali nije moguće prijaviti ponovno.

 

Selekcija

25 najzanimljivijih projekata regije na BalCannesu odabiru oglašivači, direktori marketinga kompanija koje je struka prepoznala kao lidere, po jedan iz svake zemlje. Selekciju rade u dva kruga. U prvom krugu žiriranja koje će se održati online putem nakon zatvaranja prijava, prema ukupnoj rang listi radova žiri oglašivača kreirat će shortlistu s cca 40 najboljih projekata. U drugom krugu žiriranja koje će se održati uživo uz diskusiju u Rovinju, neposredno prije Weekend Media Festivala, među shortlistanim radovima žiri će odabrati 25 najboljih projekata regije koji će biti prezentirani na Weekendu i dobitnike BalCannes nagrada. U oba kruga selekcija se obavlja korištenjem online sustava za žiriranje uz anoniman unos ocjena. Svi članovi žirija pregledavaju i boduju sve radove, osim radova iz njihove zemlje te radova s kojima postoji drugačija interesna povezanost. U takvim slučajevima se izuzimaju iz ocjenjivanja tih pojedinih radova. Kategorija prijave ne utječe na bodovanje, a ocjene od 1 do 100 dodjeljuju se svim radovima prema tri osnovna kriterija:

 1. Originalnost kreativne ideje
 2. Kvaliteta njezine izvedbe
 3. Tržišna relevantnost (rezultati, uspjeh na tržištu)

Po završetku drugog kruga žiriranja, organizator zbraja ukupni broj bodova za svaki rad. 25 najbolje rangiranih projekata koji su prikupili najviše bodova bit će prezentirano u programskom dijelu festivala u udarnom terminu u sklopu petominutne agencijske prezentacije. Kako bi se osigurala ravnomjerna zastupljenost prijavitelja u prezentacijskom dijelu, među odabranim radovima mogu se naći najviše 3 projekta iz iste agencije. Ukoliko ih bude 4 ili više, ti radovi neće biti prezentirani, a sljedeći radovi s najvišim brojem bodova imat će prednost. Ipak, njihovi bodovi će se valorizirati u konkurenciji za BalCannes nagrade.

Kako bi se pravovremeno pripremili za moguće predstavljanje na festivalu, prijavitelji će biti informirani o ulasku na BalCannes shortlistu do 16. 9. 2016., dok će konačna obavijest o ulasku u selekciju top 25 projekata biti poslana 22. 9. 2016., po završetku drugog kruga žiriranja. Samo radovi koji su ušli u izbor 25 najboljih projekata BalCannesa bit će prezentirano na festivalu.

 

Nagrade

Uz selekciju 25 najboljih projekata iz 6 zemalja regije, žiri može dodijeliti sljedeće nagrade:

 • Najbolja BalCannes agencija (glavna nagrada BalCannesa) – dodjeljuje se agenciji koja sakupi najviše bodova s projektima koji su ušli u top 25 selekciju u drugom krugu žiriranja, prije primjene pravila o max. 3 rada
 • Najbolji BalCannes projekt – dodjeljuje se projektu koji je dobio najviše bodova prilikom ocjenjivanja u drugom krugu žiriranja
 • Posebna nagrada žirija – posebno priznanje agenciji ili projektu prema odluci žirija oglašivača
 • Posebna nagrada novinara – prijavljene projekte ocjenjivat će i žiri novinara koji prate struku, po jedan iz svake zemlje, slijedeći zadane kriterije selekcije i korištenjem online aplikacije uz anoniman unos ocjena pa će ovu nagradu osvojiti projekt s najviše njihovih bodova

Dobitnici će biti poznati na festivalu gdje će im biti uručena jedna statua po pobjedničkoj agenciji tj. projektu, dok će svim projektima koji su ušli u top 25 radova biti uručeni BalCannes certifikati.

 

Kategorije

Iako kategorija prijave ne utječe na selekciju top 25 projekata (oni se biraju prema ukupnoj rang listi bodova), projekti se prijavljuju unutar 10 kategorija prema kojima će biti predstavljeni na BalCannes Yellow Pages stranicama.

Kategorije BalCannes 2016. su:

 1. Hrana
 2. Piće
 3. Roba široke potrošnje
 4. Financijske i osiguravajuće usluge
 5. Telekomunikacijske usluge
 6. Transport i auto-moto industrija
 7. Humanitarne kampanje i društvene akcije
 8. Samopromocija i korporativni image
 9. Niskobudžetne kampanje (projekti realizirani unutar ukupnog medijskog budžeta do 50.000 eur rate card vrijednosti, uključivo plaćene medije te medijska pokroviteljstva)
 10. Razno

Organizator zadržava pravo rekategorizacije prijavljenih radova.

 

Plaćanje

Po ispunjavanju online prijave u kojoj treba navesti kontakt osobu i podatke o tvrtki uplatitelju, na e-mail adresu navedenu u prijavi primit ćete predračun za uplatu koju je potrebno izvršiti do datuma dospijeća (15. 9. 2016.) kako bi rad ušao u konkurenciju.

Cijena po prijavljenom radu iznosi 999 kn (cca 133 €) + PDV (25 %) za članove HURA, SOZ, IAA, UEPS, AMAC, MAAM i DSOJ udruženja, a za sve ostale iznosi 1.125 kn (cca 150 €) + PDV (25 %).

Posebna opcija 4+: Prva 4 rada prijavljena od strane iste agencije se plaćaju, a prijava svih sljedećih radova (peti, šesti, sedmi, itd.) se ne honorira. Podsjetimo, agencije i projekti s najvećim brojem bodova s rang liste top 25 projekata konkurirat će za BalCannes nagrade.

Dodatne kopije nagrada moguće je naručiti nakon festivala po cijeni 999 kn (cca 133 €) + PDV (25 %), a dodatne kopije certifikata top 25 projekata po cijeni 375 kn (cca 50 €) + PDV (25 %). Trošak dostave nagrade tj. certifikata podmiruje naručitelj.

Svi prijavitelji BalCannesa ostvaruju poseban popust na kotizaciju za sudjelovanje na Weekend Media Festivalu koja je dostupna po povoljnoj cijeni od 2.200 kn + PDV (ona nije uključena u cijenu prijave na BalCannes).

 

Uvjeti sudjelovanja

Na BalCannesu mogu sudjelovati sva djela tržišnog komuniciranja koja su:

 • Kreativni proizvod tvrtki registriranih na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije prema narudžbi oglašivača
 • Objavljena više puta u jednom ili više različitih medija, u jednoj ili više zemalja u periodu od 1. 5. 2015. do 1. 9. 2016.
 • Prijavljena na BalCannes uz prethodni pristanak oglašivača
 • Prijavljena u obliku video sažetka trajanja najviše 3 minute, .mp4 formata, min. rezolucije 720 x 576, max 140 MB
 • Pravilno pripremljena u video sažetku koji uključuje kreativne materijale i u kratkim crtama opis postavljenog izazova i tržišni kontekst kao i postignuto rješenje i dobivene rezultate
 • Na matičnom ili engleskom jeziku
 • Prijavljena na BalCannes u periodu do 9. 9. 2016.
 • Za koje je organizator do propisanog roka (15. 9. 2016.) primio uplatu po važećem cjeniku
 • Posjeduju odgovarajuća autorska prava i poštuju kodekse prema zakonima matične zemlje

Samom prijavom rada na BalCannes, agencija potvrđuje da je dobila odobrenje oglašivača za prijavu. Primljena prijava smatra se konačnom te se podaci u njoj ne mogu naknadno mijenjati. Prijavom na BalCannes, organizatoru je dan pristanak za objavu prijavljenih radova u izvornom obliku za sve potrebe projekta. Kontakt podaci i informacije navedene tijekom postupka prijave koristit će se isključivo kako bi se vama proslijedile po BalCannes pravilnik 2016 trebne informacije koje se odnose na projekt.

U slučaju kršenja spomenutih uvjeta sudjelovanja, rad će biti isključen iz konkurencije, a u slučaju težeg kršenja propisa može biti i do daljnjeg suspendiran od sudjelovanja, a informacija o istom proslijeđena javnostima.

 

Kontakt i informacije

Za sve informacije o BalCannesu posjetite www.balcannes.com ili nas kontaktirajte putem e-maila info@balcannes.com.

BalCannes organiziraju HURA (Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje) i Weekend Media Festival.

DOWNLOAD BALCANNES 2016 PRAVILNIKA