Vijesti

Aljoša Bagola: Svake godine BalCannes je jači i bolji

Izvršni kreativni direktor agencije Pristop, najbolje regionalne agencije prošlogodišnjeg BalCannesa, reviju i ove godine pozdravlja s veseljem te pritom otkriva kako on vidi njen daljnji razvoj, zašto misli da žiri BalCannesa u struku unosi nužno potrebnu svježinu te čeka li nas u Rovinju i ove godine izniman showcase.

Najbolja agencija u regiji 2016. godine bio je Pristop. Kakav je bio osjećaj osvojiti prvog BalCanneskog lava?

To je bilo zelo nepričakovano. Čeprav smo bili četrtič zapored slovenska agencija leta in smo se drugič zapored uvrstili med najbolj učinkovite neodvisne agencije na svetu po indeksu Effie in čeprav se nenehno trudimo držati visok nivo kakovosti vseh svojih projektov, smo upali le, da se čim več naših stvari uvrsti v izbor. To, da pa smo v konkurenci toliko izjemnih regijskih projektov, dobrih agencij in naročnikov zmagali, je pa bilo res lepo doživetje.

Što od vas možemo očekivati ove godine?

Ojoj, spet ta pritisk, hehe. Rolling Stones so napisali skladbo Get off of my cloud zato, ker so jih takoj, ko so imeli hit, ljudje spraševali, kateri bo naslednji. A tako pač deluje tudi naša branža, hehe. Iskreno pa moram priznati, da ne vem točno, kaj imamo letos v rokavu, saj sem si po osemnajstih intenzivnih letih dela v oglaševanju vzel pol leta dopusta, ki se bo zaključil malo pred WMF festivalom.

Cijele godine pratite kako se razvija industrija i što rade vaše kolege, ali i konkurencija. Što mislite, kakve projekte možemo očekivati na ovogodišnjem BalCannesu?

V tej svoji mini-penziji sem prvič v karieri izpustil vse meni relevantne oglaševalske festivale, torej slovenski oglaševalski festival SOF in Cannes, a to ne pomeni, da ne vem, kaj so kolegi v lanskem letu dobrega naredili. Mislim, da je BalCannes vsako leto močnejši in boljši, New Moment Beograd in Grey Ljubljna sta se iz Cannesa zasluženo vrnila z levi, tako kot Imago lansko leto, ostale agencije v kakovosti projektov ne zaostajajo veliko, zato je to dobra popotnica za ponovno izjemen showcase v Rovinju.

Što, po vašem mišljenju projekt mora imati da bi se našao u izboru 25 najboljih projekata BalCannesa?

Kar mogoče najbolj pesti kanski festival v zadnjem času je ta “advertising ambulance” refleks, kjer branža svoje festivalske projekte nemalokrat preračunljivo snuje okoli pomoči družbi. Če so to projekti, ki nastanejo znotraj naročnikovih letnih budžetov in strategij na trgu in imajo resničen učinek v okolju, potem je to super, če pa gre zgolj za nišo za dobivanje nagrad, pa je to slabo in nemalokrat neetično. Lanski škandal, kjer je Grey Singapore moral vrniti leva za nedelujočo aplikacijo za reševanje migrantov na morju, je takšen primer. BalCannes mi je pa všeč zato, ker veliko bolj ceni humor, kot relevantno in pomembno komunikacijsko strategijo in upošteva kontekst ter različnost kultur v katerem dela nastajajo. Je združevalen na zdrav način. Nabito polna glavna dvorana, kjer prezentacije družno spremljajo naročniki, agencije, kreativci, vodje projektov in študenti, je tako glavna regijska motivacija za kakovostno in odgovorno delo.

Žiri BalCannesa jedinstven je na tržištu – u njemu će se nalaziti klijenti, agencije i novinari. Kakvu selekciju očekujete, hoće li se razlikovati među, primjerice, klijentima i agencijama?

Zdi se mi, da je ta nehermetičen pogled dobrodošel. Filozofija BalCannes-a se mi zdi tudi v tem primeru združevalna, saj se na njem ne dogaja monopolizacija vrednotenja kreativnosti z zgolj kreativnimi direktorji v žiriji. Tako kot festival Epica, kjer dela ocenjujejo za marketing specializirani novinarji ali festivali kot sta slovenski SOF in Outstanding (ne vem, kako je drugje po regiji), kjer se žirijam pridružijo tudi naročniki, to v branžo prinaša nujno potrebno svežino.

Svake godine BalCannes donosi nešto novo, kako vi vidite njegov daljnji razvoj

Mislim, da bo treba kmalu povečati glavno dvorano, hehe. Ker je naša branža zelo tekmovalna, se mi zdi, da bo tudi BalCannes v tem smislu kmalu postal pomemben regijski festival z vedno več tekmovalnimi kategorijami. A zdaj se mi zdi ravno pravšnji – ker je združevalen in ne pretirano tekmovalen.

S kojim projektima je Pristop ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/pristop/.


CRO

Najbolja agencija u regiji 2016. godine bio je Pristop. Kakav je bio osjećaj osvojiti prvog BalCanneskog lava?

Unatoč tome što smo četvrtu godinu zaredom proglašeni agencijom godine u Sloveniji, a prema Effie Indexu po drugi put uvršteni u najučinkovitije neovisne agencije na svijetu, to je bilo veoma neočekivano. Neprestano se trudimo držati visoku razinu kvalitete svih svojih projekata i nadali smo se da će u uži izbor biti uključeno čim više njih. No, to što smo pobijedili u konkurenciji toliko izuzetnih regionalnih projekata te dobrih agencija i klijenata bio je uistinu lijep doživljaj.

Što od vas možemo očekivati ove godine?

Ojoj, ponovno taj pritisak, hehe. Rolling Stonesi su napisali skladbu “Get off of my cloud” jer su ih, nakon što su imali hit, ljudi ispitivali kad će biti idući. A jednako tako djeluje i naša branša, hehe. Iskreno, moram priznati kako ne znam što točno imamo u rukavu za ovo ljeto pošto sam si nakon osamnaest intenzivnih godina rada u oglašavanju uzeo pola godine odmora, a kojeg ću zaključiti malo prije Weekend Media Festivala.

Cijele godine pratite kako se razvija industrija i što rade vaše kolege, ali i konkurencija. Što mislite, kakve projekte možemo očekivati na ovogodišnjem BalCannesu?

U toj svojoj mini-penziji, po prvi put u karijeri propustio sam sve meni relevantne oglašivačke festivale, uključujući Slovenski oglašivački festival i Cannes. No, to ne znači da ne znam što su sve dobroga prošle godine napravile moje kolege. Mislim kako je BalCannes svake godine jači i bolji. New Moment Beograd i Grey Ljubljana iz Cannesa su se zasluženo vratile s lavovima, baš kao i Imago prošle godine. Po kvaliteti ostale agencije ne zaostaju puno, što je dobra perspektiva za izniman showcase u Rovinju.

Što, po vašem mišljenju projekt mora imati da bi se našao u izboru 25 najboljih projekata BalCannesa?

Ono što možda najviše šteti kanskom festivalu u posljednje vrijeme je taj „advertising ambulance“ refleks gdje struka svoje festivalske projekte često gradi na pružanju pomoći društvu. Ako su to projekti koji nastaju unutar klijentova godišnjeg budžeta i strategije na tržištu te imaju stvarni utjecaj na okoliš, onda je to sjajno. No, ako je to samo u svrhu dobivanja nagrade to je onda loše i često neetično. Primjer toga je prošlogodišnji skandal gdje je Grey Singapore morao vratiti lava zbog nedjelotvorne aplikacije namijenjene rješavanju migranata na moru. BalCannes mi je drag baš zato što puno bolje cijeni humor kao relevantnu i važnu komunikacijsku strategiju te uzima u obzir kulturnu različitost i kontekst u kojem djela nastaju. Ujedinjuje na zdrav način. Prepuna glavna dvorana, gdje prezentacije marljivo prate klijenti, agencije, kreativci, vođe projekata i studenti također je glavna regionalna motivacija za kvalitetan i odgovoran rad.

Žiri BalCannesa jedinstven je na tržištu  u njemu će se nalaziti klijenti, agencije i novinari. Kakvu selekciju očekujete, hoće li se razlikovati među, primjerice, klijentima i agencijama?

Čini mi se kako je takav otvoreni pogled dobrodošao. Po tom pitanju mi se filozofija BalCannesa čini sveobuhvatna jer na njemu se ne događa monopolizacija vrednovanja kreativnosti time što su u žiriju samo kreativni direktori. Baš kao i na Epica festivalu, gdje projekte ocjenjuju novinari specijalizirani za marketing, ili slovenskom SOF-u te Outstandigu (ne znam kako je drugdje po regiji) gdje se žirijima pridružuju i klijenti. To je ono što u ovu struku unosi nužno potrebnu svježinu.

Svake godine BalCannes donosi nešto novo, kako vi vidite njegov daljnji razvoj?

Mislim da će uskoro trebati povećati glavnu dvoranu, hehe. S obzirom na to da je naša industrija izuzetno natjecateljskog karaktera, čini mi se da će BalCannes u tom smislu uskoro postati važan regionalni festival s puno više natjecateljskih kategorija.

S kojim projektima je Pristop ušao u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/pristop/.